Intia laukaisi avaruuteen oman "pienois-Hubblensa"

Astrosat on ensimmäinen Intian avaruuteen laukaisema tutkimussatelliitti. Siitä toivotaan lisäpotkua maan kunnianhimoiselle avaruusohjelmalle, joka sai mainetta jo toissavuotisesta onnistuneesta Mars-luotaimen laukaisusta.

Ulkomaat
Intialaistutkijoita Bangaloren avaruustutkimuskeskuksessa.
Intialaistutkijoita Bangaloren avaruustutkimuskeskuksessa seuraamassa Mars-luotaimen matkaa viime vuonna.EPA

Intia on laukaissut avaruuteen ensimmäisen tutkimussatelliittinsa, josta toivotaan lisäpotkua Intian kunnianhimoiselle avaruusohjelmalle.

Astrosat-havaintoaseman on määrä lähettää Maahan tietoja avuksi muun muassa mustien aukkojen sekä tähtien magneettikenttien tutkimukseen.

Samaan aikaan Astrosatin kanssa Sriharikotin avaruuskeskuksesta laukaistiin kuusi ulkomaista satelliittia.

"Pienois-Hubblen" uskotaan toimivan viisi vuotta

Astrosatia kutsutaan "pienois-Hubbleksi" vuonna 1990 laukaistuun Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Hubble-teleskooppiin viitaten.

650 kilometrin korkeudessa kiertävä Astrosat kykenee havainnoimaan kohteita useilla aallonpituuksilla, mutta ei samalla tarkkuudella kuin Hubble, sanoo Tata Institute of Fundamental Research -tutkimusinstituutin edustaja Mayank Vahia uutistoimisto Reutersille.

Vahian mukaan Astrosat ei juuri tuo taloudellista hyötyä, mutta osoittaa Intian kyvykkyyttä avaruustutkimuksen alalla.

Astrosatin instrumentit lähettävät tietoa Bangaloressa sijaitsevaan valvontakeskukseen, joka huolehtii satelliitista sen viisivuotiseksi arvioidun elinkaaren ajan.

Intian Mars-luotain teki avaruushistoriaa

Intian avaruusohjelma saavutti merkittävän virstanpylvään viime vuonna, kun maan laukaisema luotain saavutti onnistuneesti Marsin kiertoradan. Intia on ensimmäinen valtio, joka onnistui Mars-operaatiossa ensi yrittämällä.

Yhä Marsia kiertävä MOM-luotain on selkeästi edullisempi kuin Yhdysvaltain, Venäjän ja Euroopan aiemmat vastaavat operaatiot.

Intian avaruusohjelmaa on kuitenkin myös arvosteltu, sillä toiset katsovat, ettei köyhyyden kanssa kamppailevan maan pitäisi käyttää rahaa avaruuslentoihin.

Lähteet: AFP, Reuters