MOT: Kovatuloisilla apteekkareilla miljoonien arvoiset sivubisnekset

Apteekkien kyljessä toimivista osakeyhtiöistä on tullut rahasampo monelle apteekkarille. Toimintaa valvova Fimea haluasi kieltää tällaiset osakeyhtiöt.

Kotimaa
Apteekin lääkehylly.
Yle

Yhä useammalla suurapteekilla on erillinen osakeyhtiö, jonka kautta myydään kosmetiikkaa, luontaistuotteita ja ravintolisiä. Osakeyhtiöiden määrä on vuosikymmenessä moninkertaistunut. Nyt niitä on jo noin 160, kun pääapteekkeja Suomessa löytyy noin 600. MOT:n selvityksen mukaan osakeyhtiöistä on monille apteekeille tullut suoranainen rahasampo.

Eniten reseptilääkkeitä myyvillä 50 apteekilla on ainakin 40 osakeyhtiötä, jotka toimivat apteekin yhteydessä. Osakeyhtiö käyttää usein apteekin tiloja ja henkilökuntaa.

Suomen 50:tä suurinta apteekkia pitävien apteekkarien keskitulo (ansio- ja pääomatulot yhteenlaskettuina) oli vuonna 2013 (viimeisimmät verotiedot) 446 000 euroa. Tulo vastaa esimerkiksi 18 lähihoitajan yhteen laskettua keskipalkkaa. Ansiotulot ovat samalla koko apteekin vuositulos, koska apteekit toimivat toiminimillä.

Pääomatuloissa näkyvät muun muassa apteekkareiden osakeyhtiöistä nostamat osingot. Osakeyhtiöt tekivät huipputuloksia, keskimäärin kolmanneksen liikevaihdosta.

Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala ei näe ongelmaa suurten apteekkien apteekkareiden tuloissa.

– Me toimimme niin tärkeällä alalla, että me pidämme ihmisten lääkkeistä huolta, Ritala sanoo.

– Siihen nähden miten suuria apteekit nykyään ovat, niin tämä miten hyvin ne pärjäävät, on minusta ihan kohtuullista.

Osakeyhtiöiden huipputuloista Ritala selittää näin: ”Se kertoo siitä, että apteekkien katteet yleisesti on hyvin matalia ja osakeyhtiöiden katteet voivat olla hieman korkeampia ihan niin kuin päivittäistavarakaupassakin.”

Fimea kieltäisi osakeyhtiöt

Alaa valvova viranomainen, Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea, suhtautuu kriittisesti apteekkien kyljessä toimiviin osakeyhtiöihin. Valtio säätelee apteekkeja tiukasti, mutta osakeyhtiöihin viranomaisten valvonta ei ulotu.

Fimean johtaja Eija Pelkosen mielestä valvomattomuus on epäkohta, johon pitäisi puuttua.

– Tämä tulee saada läpinäkyväksi, Pelkonen sanoo.

Viranomaisten on vaikea puuttua apteekkien mahdollisiin epäkohtiin, jos osa liiketoiminnasta on hämärän peitossa. Fimea on ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriölle, että apteekkien tiloissa toimivat osakeyhtiöt kiellettäisiin.

Apteekit maksavat valtiolle apteekkimaksua liikevaihdon perusteella, jotta isommat apteekit tukevat pienempiä syrjäseutuapteekkeja, ja jotta apteekkien tuloksia tasataan. Tähän liikevaihtoon ei kuitenkaan lasketa osakeyhtiöiden toimintaa, eli osa apteekkien liiketoiminnasta jää viranomaisten kontrollin ulkopuolelle.

Aiheesta lisää illan MOT-ohjelmassa, TV1 klo 20.

MOT: Apteekit ovat kehittäneet huikeat tulot sivubisneksillä

MOT-selvitys: apteekkien huipputulokset

Minna Knus-Galan
Yle MOT