1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Simo

Simo pistää kiinteistöt rahaksi: myynnissä kouluja, halleja ja asuntoja

Alaniemen koulu, Hamarin koulu, Viantien koulut ja Simoniemen koulu sekä paljon muuta on laitettu myyntiin Simossa. Ostajia etsitään myös teollisuushalleille.

Simossa myyntilistalta löytyy useita kouluja. Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Simossa on tullut kaupan useita kiinteistöjä. Kunta yrittää löytää ostajan neljälle käytöstä poistetulle koululle ja kolmelle teollisuushallille, joissa on kaikissa yritystoimintaa. Lisäksi myyntilistalla on kaksi asunto-osaketta.

– Säästökohteita tarvitaan, sillä kiinteistöjä on aivan liikaa, luonnehtii kunnan teknisen toimen päällikkö Ilkka Soukka.

Osa tiloista on yrityskäytössä

Myyntiin laitettujen kiinteistöjen ylläpito vie vuosittain huomattavan summan rahaa, mutta tarkemmin sitä ei kunnasta lähdetä avaamaan. Kuvaavaa on, että säästöjä haettu jo jättämällä osa suljetuista kouluista kylmilleen.

– Esimerkiksi Simoniemen koulussa lämmöt laitetaan päälle tarvittaessa, sanoo Ilkka Soukka.

Kaupan olevissa teollisuushalleissa on kaikissa yritystoimintaa. Kunta on lähestynyt tiloissa toimivia yrittäjiä, että nyt olisi mahdollisuus ostaa tilat omaan käyttöön kokonaan. 

Ostotarjousten jättämiseen on aikaa kaksi kuukautta eli marraskuun loppuun saakka. Myyntiyritykset eivät välttämättä jää tähän kertaan, sillä kunnassa on painetta laittaa myyntiin myös valtion virastotalo.

Tällä viikolla kunnan syliin jää myös Lappian entinen kalatalouskoulu, joka jäi tyhjilleen tänä syksynä. Rakennusten kohtalo on vielä avoin, sillä tarvetta saattaa olla myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.