Tekes rahoitti huippututkijan Suomeen – Jyväskylään elämäntapamuutoksen professori

Tekes rahoittaa Jyväskylän yliopistoon nelivuotisen elämäntapamuutoksen professuurin. Tarkoituksena on kehittää elämäntapamuutosten ja fyysisen aktiivisuuden edistämistä.

tiede
Martin Hagger.
Martin Hagger.Tarja Vänskä-Kauhanen / Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa neljäksi vuodeksi vieraakseen australialaisen huippututkijanMartin Haggerin (siirryt toiseen palveluun). Hagger on maailman johtavia motivaation ja käyttäytymisen muutoksen tutkijoita. Hän työskentelee Curtin yliopistossa Austarlian Perthissä, ja johtaa terveyspsykologiaan ja käyttäytymismuutokseen keskittyvää huippututkimusryhmää.

Jyväskylässä Haggerin työ niveltyy professori Taru Lintusen johtamaan hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kehittää motivaatioteorioihin perustuvia lähestymistapoja elämäntapamuutoksen ja fyysisen aktiivisuuden edistämiseen.

Fyysiseen aktiivisuuteen yhteydessä olevia tekijöitä on tutkittu paljon, mutta vieläkään ei tiedetä miten saataisiin aikaan pysyviä elämäntapamuutoksia ja lisättäisiin fyysistä aktiivistuutta pitkäkestoisesti.

Haggerin tulo Jyväskylään liittyy innovaatiorahoituskeskus Tekesin päätökseen rahoittaa elämäntapojen ja fyysisen aktiivisuuden edistämistutkimuksen projektia Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa nelivuotiskaudella 2016–2019.

Jyväskylän projekti kuuluu Tekesin ja Suomen Akatemian FiDiPro -ohjelmaan, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi.

Hankkeen kokonaisbudjetti on runsaat 777 000 euroa.