1. yle.fi
  2. Uutiset

Suunnitelma: Autot Hämeentieltä Sörnäisten rantatielle, tilalle kaistat pyöräilijöille

Huono ilmanlaatu ja kevyen liikenteen turvallisuus ovat ajamassa autoilun ohi. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, siirtyisi autoilu Sörnäisten rantatielle.

Sörnäinen
Havainnekuva Hämeentien liikennesuunnitelman luonnoksesta.
Havainnekuva Hämeentien liikennesuunnitelman luonnoksesta. Kuva: Voima Graphics

Vasta valmistunut Hämeentien liikennesuunnitelman luonnos esittää, että läpiajo Kurvin ja Hakaniemen välillä kiellettäisiin. Täysin autoton Hämeentie ei luonnoksessa ole, sillä poikittainen liikenne sallittaisiin edelleen. Läpiajoliikenne ohjattaisiin kuitenkin Sörnäisten rantatielle.

Luonnoksen mukaan läpiajokieltoa voi perustella etenkin terveyssyillä, mutta muitakin hyötyjä kiellosta olisi, etenkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudelle.

Päästömittausten mukaan haitalliset typpioksidirajat ylittyvät, koska Hämeentie tuulettuu niin huonosti. Sörnäisten rantatiellä ilma vaihtuu paremmin ja alue kestäisi myös lisääntyvän liikennemäärän. Ajoaikaa kiertotie pidentäisi keskimäärin puoli minuuttia.

Katupuita ja terasseja

Liikenteen vähentyessä Hämeentieltä voitaisiin poistaa bussikaistat. Niiden tilalle luonnoksessa ehdotetaan yksisuuntaisia pyöräteitä. Myös jalkakäytäviä, raitioteitä ja bussipysäkkejä olisi mahdollista leventää.

Lisäksi alueelle ehdotetaan katupuita ja terasseja. Jakeluliikenteen autot saisivat edelleen toimittaa tavaraa liikkeisiin, ja niille varattaisiin sitä varten omat pysäköintipaikat. Tavallisten henkilöautojen parkkipaikkoja ei olisi luvassa.

Suunnitelmaan kuuluu myös muutamien liikennevalojen poistaminen, mikä nopeuttaisi julkista liikennettä.

Liikennesuunnitelman luonnos on kommentoitavissa 11. lokakuuta saakka osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Lue seuraavaksi