1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

"Oon mie ruumistakin esittänyt" – Jonas Kanto, 16, sai puheroolin näyttämöllä

Torniolainen Jonas Kanto oli vasta kolmasluokkalainen koulupoika, kun pääsi mukaan musikaaliin Kemin kaupunginteatterissa. Nyt useita rooleja jälkeenpäin nuori mies pääsee kertojan osaan syksyn suuressa ensi-illassa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Jonas Kanto oli alakouluikäisenä mukana koulunsa kuorossa, josta hänet löydettiin Kemin Kaupunginteatterissa esitettyyn Sound of music-musikaaliin. Siitä lähtien hän on tiennyt teatterin tekemisen olevan se "hänen juttunsa".

Useiden erinäisten sivuroolien jälkeen 16-vuotias nuorukainen pääsee viimein kunnolla ääneen, kun syksyn ensi-iltaesitys Ihanat Naiset rannalla kertoo Jonaksen esittämän hahmon tarinaa.

Ammattiopinnot, lukiokurssit ja teatteriharjoitukset täyttävät nyt Jonaksen päivät. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

– Mie näyttelen 9- ja 17-vuotiasta Thomasta, jonka näkökulmasta tämä koko näytelmä on.

Täydet päivät eivät paina

Pop&jazz konservatoriossa ammattiopintoja ja lukiota yhtä aikaa suorittava nuorukainen viettää harjoituskaudella suuren osan päivästä teatterilla, mutta kunnon puheroolin saaminen on ympäripyöreiden päivien arvoinen.

– Oon mie ruumistakin esittänyt viime kaudella Hiljaisuudessa ja muita vastaavia pienempiä sivurooleja. Tämä on ensimmäinen isompi rooli.

Koulun ja teatterin lisäksi Kannolla ei ole ehtinyt paljon muuta elämää harjoituskaudella ollakaan.

– Aamulla, kun menen kouluun kahdeksaksi, niin hetikun koulusta pääsen, menen linja-autoasemalle ja suoraan Kemiin harjoituksiin. Kymmeneksi pääsen kotiin, että aika pitkiä päiviä on, Kanto kertoo nauraen.

Tämä on ensimmäinen isompi rooli.

Jonas Kanto

Konkarien kanssa työskentely on Kannolle niin mieluisaa, että hän ei kulutettuja tunteja mieti.

– Olen oppinut taas paljon lisää asioita. Tämän näytelmän tekeminen on selkeyttänyt, miten pitää olla lavalla ja mihin pitää painottaa. Ja äänen käyttöä oppii aina vaan lisää, hän listaa.

Haaveena näyttelijän työt lavalla tai kankaalla

Teatterilavoille tosissaan tähtäävä Kanto ei pistäisi pahakseen, jos tulevaisuus toisi töitä myös valkokankaalla. Hän on hakenut mukaan uuteen Peter Franzénin elokuvaan Samoilla silmillä, johon koekuvaukset järjestettiin hiljattain.

– Hyvin se omasta mielestä meni ja oli mielenkiintoista nähdä, minkälaista koekuvaustilaisuudessa on. Aikoivat olla yhteydessä sieltä, kävi miten kävi.

Kanto myöntää, että hänen parhaillaan suorittamat musiikkiopinnotkin ovat osana sitä pohjaa, jolle hän näyttelijyyttään rakentaa.

– Jotain teatterisuuntaista tulen tulevaisuudessa tekemään. Aivan tarkasti en ole vielä miettinyt, mutta ehkä teatterikouluuun pyrin, kun pääsen lukiosta ja ammattikoulusta.

Ihanat naiset rannalla on Kemin kaupunginteatterin syksyn suursatsaus. Riku Innamaan ohjaamassa näytelmässä on kymmeniä avustajia ja nuorisolinjalaisia sekä livebändi. Ensi-ilta on 3. lokakuuta.