Haminaan tupsahti yllättäen iso joukko turvapaikanhakijoita – majoitettiin vanhainkotiin

Entisen vanhainkodin tiloihin saapui viikonloppuna sata turvapaikanhakijaa hätämajoitukseen. Nopea aikataulu oli yllättää yksikköä ylläpitävän Punaisen Ristinkin.

Kotimaa
Myllyhovi ulkoa / Yle
Anna Huittinen

Haminaan perustettiin viikonloppuna turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö. Sata turvapaikanhakijaa majoitettiin nopealla aikataululla entisen Myllyhovin vanhainkodin tiloihin.

Paikkoja Myllyhovissa on noin 150 henkilölle. Sata Tornion järjestelykeskuksessa rekisteröitynyttä turvapaikanhakijaa saapui Haminaan kahdella bussilla sunnuntain vastaisena yönä. Poliisi oli paikalla turvaamassa tilannetta, ja majoittuminen sujui häiriöittä.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, kuinka kauan hätämajoitusyksikköä pidetään auki. Yksikköä ylläpitää Kaakkois-Suomen SPR.

– Vastaanottokeskukset eivät nouse pystyyn samalla tahdilla kuin mitä on jouduttu perustamaan näitä hätämajoitusyksikköjä. Voi olla, että hätämajoitusyksiköissä joudutaan olemaan kohtalaisen pitkänkin ajan, SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio kertoo.

Vuorokausi aikaa valmistautua

Myllyhovin päätyminen hätämajoitusyksiköksi nopealla aikataululla yllätti ylläpitäjänkin.

– Yksikkö avattiin niin nopeasti, että jälkikäteen itsekin hämmästelen, miten oli mahdollista, että saimme yksikön pystyyn, Vainio sanoo.

Vainion mukaan Maahanmuuttovirastolta tuli perjantaina iltapäivällä tieto, että neuvottelut Myllyhovin tiloista on hoidettu kuntoon. Turvapaikanhakijoita kuljettaneet bussit Torniosta lähtivät lauantain aikana ja saapuivat sunnuntain vastaisena yönä.

– Tarkoitus ei ollut perustaa yksikköä salaa. Tämä vain tuli niin nopeasti. Ei ole mitään tarvetta salata, jos nyt ei kuitenkaan tarkkoja katuosoitteita lähdetäkään antamaan. Tässä oli kysymys siitä, että emme itsekään tienneet, että asia sai tällaisen käänteen, Vainio painottaa.

Entisen vanhainkodin omistaa Haminan kaupunki, mutta tällä hetkellä tiloista vastaa yksityinen toimija, joka oli tarjonnut Myllyhovia Maahanmuuttovirastolle.

– Myllyhovi on ollut esillä vain aivan alustavissa kartoituksissa. Emme olleet esimerkiksi käyneet katsomassa tiloja etukäteen, Vainio sanoo.

Pidempiaikaiseen käyttöön tai vastaanottokeskukseksi Myllyhovista ei ole.

– Ei se tule toimimaan pitkän päälle tuossa kunnossa. Se vaatisi aikamoisia remontteja esimerkiksi saniteettitilojen ja ruoanjakelutilojen osalta, Vainio sanoo.