1. yle.fi
  2. Uutiset

Nämä kuvat superkuusta hurmasivat somekansan

Superkuunpimennystä on tänään maanantaina ihailtu eri puolilla maailmaa. Kainuussa punahehkuista ilmiötä päästiin ihailemaan pilviverhosta huolimatta.

Kalle Heikkinen (Kirjailija)
Superkuu Kajaanissa 28.9.2015 5:12
Kalle Heikkinen / Yle

Yle Kainuun kuvaaja Kalle Heikkinen ikuisti maanantai aamun valjetessa harvinaisen hetken, jona yhdistyi täydellinen kuunpimennys ja superkuu. Heikkinen kuvasi kuuta takapihallaan Kajaanin Purolassa.

Ajattelin jo, että missasin sen kokonaan.

Kalle Heikkinen

Heikkinen viritteli kameran jalustalle heti aamuviiden jälkeen, jolloin taivas oli pilvetön. Taivaankappaleiden kuvaaminen ei ole aivan helppoa.

– Kuuhan näyttää siltä, että se mollottaa yhdessä kohdin, mutta sitten kun valottaa muutaman sekunnin, niin sepä vaan liikahtaa kuvassa. Valotusaika piti säätää noin kahteen sekuntiin, että kuvan sai otettua, Heikkinen kertoo.

Superkuu Kajaanissa 28.9.2015 5:50
Kello 5.50 kuu oli lähes punaisimmillaan, ja taivaalla oli jonkin verran pilviä.Kalle Heikkinen / Yle

Pimennyksessä kuu punertui voimakkaasti joutuessaan Maan täysvarjoon. Ensimmäisten otosten jälkeen Heikkinen kävi aamupalalla, jonka aikana taivaalle ilmestyi pilviharsoa.

– Söin aamupalat kaikessa rauhassa, ja sitten menin ulos ja kuuta ei näkynyt missään. Ajattelin jo, että missasin sen kokonaan.

Hän jäi kuitenkin kärsivällisesti odottamaan, ja pian kuu alkoikin pilkottaa pilvien raoista.

Yle Kainuu julkaisi kuvat aamulla Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), missä ne ovat keränneet runsaasti jakoja ja tykkäyksiä.

Superkuu Kajaanissa 28.9.2015 5:55
Superkuu piilotteli osin pilvien takana kello 5.55.Kalle Heikkinen / Yle
Lue seuraavaksi