1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riista ei päädy metsästä kotikokkien lautaselle – jänistä tuodaan Argentiinasta saakka

Riistaliha tekisi kauppansa, mutta sitä ei ole edelleenkään tarjolla tavalliselle kuluttajalle. Paistit päätyvät metsästäjin pakastimiin, vaikka tänä vuonna esimerkiksi hirviä kaadetaan 45 000 kappaletta.

Suomalaiset söisivät mieluusti riistaa, sitä ei ole kuitenkaan saatavilla. Hirvenliha on yleisin riistaherkku. Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Metsästyskausi on kuumimmillaan, mutta kotimaista riistaa on edelleen turha kuikuilla lihatiskeiltä. Riistalihan kysyntä on kovassa nosteessa. Erityisesti hirveä ja peuraa menisi kaupaksi huomattavasti nykyistä enemmän. Myös pienriistaa haluttaisiin pataan; jänis, riekko ja metso ovat kysyttyjä riistäeläimä.

Helsingin Hakaniemen kauppahallissa toimivan Reinin Lihan yrittäjän Pirjo Passisen mukaan riistaa löytyy lihatiskiin vain hyvien suhteiden ansiosta

– Tämä on aikamoista suhdetoimintaa. Pitää tuntea ihmisiä. Jos riistaa muuten vain lähtee hakemaan, voi olla aika vaikea saada yhtään mitään, Passinen korostaa.

Tämä on aikamoista suhdetoimintaa. Pitää tuntea ihmisiä. Jos riistaa muuten vaan lähtee hakemaan, voi olla aika vaikea saada yhtään mitään.

Pirjo Passinen

Reinin Lihassa suhteita metsästäjiin on luotu aina 1980-luvulta saakka. Ja kun riistaa on tiskissä, katoaa se livakasti helsinkiläisten patoihin.

– Riista on oikeasti haluttua. Luomu on suosittua ja moni meltääkin riistan luomuksi, vaikka eihän metsäneläimille nyt kukaan mitään luomusertifikaattia ole hankkinut, Passinen sanoo.

Eniten Reinin Lihassa myydään hirveä ja peuraa.

Jänistä pöytään

Myös pienriista kelpasi kaupunkilaisten ruokapöytään. Esimerkiksi jänis ei pitkään kauppahallin lihatiskissä viihdy. Käytännössä kotimasta jänistä ei ole tarjolla. Se johtuu siitä, että Suomessa kaikki jänikset ammutaan ja lihaa voi mennä paljonkin hukkaan. Lisäksi kaikki myyntiin tuleva liha on tarkastettava.

– Meille tulee tarhattua jänistä Argentiinasta ja Uruguaysta. Kanit tuodaan Saksasta ja Unkarista, koska yhtään kotimaista kastavattajaa ei ole, Passinen sanoo.

Passinen ostaisi mieluusti kotimaisia kampijalkoja, mutta niitä ei ole kuitenkaan tarjolla.

– Kaninkasvaus voisi olla Suomessakii hyvä sivunelinkeino, Passinen pohtii.

Metsästyksen suurvalta, riistalihan lilliputti

Suomessa on yli 300 000 metsästäjää, hirviä kaadetaan tänä vuonna 45 000. Metsästys on Suomessa koko kansan harrastus, ei herrain huvi. Tästä huolimatta hirven jauhelihaa on turha etsiä kaupan lihatiskiltä.

– Onhan tämä kiusallinen tilanne, koska me olemme kuitenkin metsästyksen suurvalta, mutta riistan suhteen, jos ei ihan kääpiö, mutta varsin pieni toimija. Aika noloa on, että lähes kaikki riista, mitä saa ostaa kaupoista tai kauppahallista, on ulkomailta tuotua, Suomen Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman sanoo. 

Aika noloa on, että lähes kaikki riista mitä saat ostaa kaupoista tai kauppahallista on ulkomailta tuotua.

Klaus Ekman

Ekmanin mukaan syynä tähän on se, että metsästys tapahtuu yksityisiltä vuokratuillla alueilla. Tällä hetkellä metsästysseurojen laajamittainen lihabisnes on käytännössä mahdotonta, koska lihanmyynniistä hyötyisi vain metsästäjä, ei maanomistaja, jonka mailla sarvipää kasvaa.

Ekmanin mukaan riistaa on lihatiskeillä myynnissä vasta sitten kun hirvikanta on niin vahva, että lihanmyynnistä hyötyy niin metsästäjä kuin maanomistaja joka ei metsästä.

– Olemme vielä alkutekijöissä tämän suhteen, Ekman myöntää.