Päiväkoti lukitsee ovet hätämajoituksen naapurissa – "Lisävartiointia ei ole tulossa"

Hätämajoituskeskuksen vieressä Lahden Hennalassa toimiva päiväkoti laittaa jatkossa ovensa lukkoon. Päiväkodin johtajan mukaan osa vanhemmista on ollut huolissaan siitä, vaikuttaako majoitusyksikkö lasten turvallisuuteen.

Kotimaa
Kuraleikkejä Humpulan päiväkodissa
Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelainen Hennalan päiväkoti lukitsee jatkossa ovensa lasten päiväuniaikaan. Päiväkodin johtajan Päivi H. Hämäläisen mukaan taustalla on päiväkodin läheisyyteen viime viikolla avattu turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskus.

– Osassa vanhemmista keskuksen avautuminen on aiheuttanut keskustelua. Vanhemmat ovat kyselleet hätämajoituksen vaikutuksista päiväkodin arkeen. Joillakin on ollut huolta siitä, vaikuttaako tämä jotenkin lasten turvallisuuteen, Hämäläinen sanoo.

Päiväkodissa on sovittu, että rakennuksen ovet lukitaan jatkossa siksi aikaa, kun lapset ovat päiväunilla. Tällöin henkilökunta pitää usein palaverejaan, eikä oven käymistä ennätetä välttämättä pitää silmällä.

Hämäläinen kertoo, että aloite ovien lukitsemiseen tuli henkilökunnalta. Osa kaupungin päiväkodeista pitää normaalistikin ovensa lukossa, joten kyse on varsin tavanomaisesta toimenpiteestä, päiväkodin johtaja sanoo.

– Meidän pitää miettiä, miten ympäristön muutoksen vaikuttavat toimintaamme. Mutta elämä jatkuu normaalisti, eikä mitään lisävartiointia ole tulossa.

Päiväkodin johtaja: Hennalassa rauhallista

Hämäläinen johtaa myös Saksalan päiväkotia. Siellä ovet on pidetty lukossa aiemmin ja pidetään jatkossakin silloin, kun lapset ovat päiväunilla.

Joillakin on ollut huolta siitä, vaikuttaako tämä jotenkin lasten turvallisuuteen.

Päivi H. Hämäläinen

– Käytännöt ovat vaihdelleet vuosien aikana. Meille tässä ei ole uutta, mutta vanhemmille se voi olla uusi asia, Hämäläinen kertoo Hennalan päiväkodin ratkaisusta.

Hänen mukaansa päiväkodit pyörivät tavalliseen tapaansa.

– Päiväkodin alueella Hennalassa on rauhallista ja hiljaista.

Lastentarhaopettaja: Vanhemmat eivät ole kyselleet

Läheisessä Launeen päiväkodissa rakennuksen ovet vilkkaasti liikennöidyn autotien varrella ovat niin ikään lukossa – kuten tähänkin asti.

Mitään ohjeistusta emme ole antaneet.

Mika Harju

Lastentarhaopettaja Merja Lehtisen mukaan hätämajoituskeskus ei ole näkynyt päiväkodin toiminnassa mitenkään muuten kuin että keskukseen majoitetut kulkevat rakennuksen ohitse läheisiin marketteihin.

– Olin perjantai-iltana töissä, eikä illan aikana tästä ollut mitään puhetta vanhempien kanssa. Maanantaiaamunakaan en kuullut mitään. Perjantaina näkyi, että porukka oli menossa tästä ohitse kauppaan ja kaupasta pois, Lehtinen sanoo.

Kaupunki ei ole ohjeistanut lukitsemaan ovia

Lahden päivähoitojohtaja Mika Harjun mukaan Hennalan hätämajoitusyksikkö ei vaikuta kaupungin päiväkotien toimintaan muutoin kuin siten, että jatkossa selvitetään, millaisia päivähoito- ja koulutarpeita turvapaikanhakijoiden lapsilla on.

Tällä hetkellä on selvityksen alla, paljonko Lahteen on tullut turvapaikanhakijoita esiopetus- ja kouluikäisiä lapsia.

– Ensin odotellaan, ketkä saavat oleskeluluvan. Sitten he siirtyvät päivähoidon piiriin, Harju selventää.

Jokunen vuosi sitten oli ihan suosituskin, että päiväkotien ovet laitettiin aina lukkoon.

Pirjo Varumo

Harjun korviin ei ole kantautunut lahtelaislasten vanhempien kyselyitä siitä, vaikuttaako hätämajoituskeskus päiväkotien arkeen tai esimerkiksi turvallisuuteen.

Päivähoitojohtajan mukaan päiväkodeissa katsotaan itsenäisesti, pidetäänkö esimerkiksi ovia lukossa vai ei. Varsinkin kaupungin keskustan alueella on yleistä, että ovet on lukittu.

– Mitään ohjeistusta emme ole antaneet.

Myös Lahden Seudun Vanhempien hallituksen puheenjohtaja Pirjo Varumon mukaan mitään virallisia keskusteluita aiheesta ei ole vanhempien kesken käyty.

– Jokunen vuosi sitten oli ihan suosituskin, että päiväkotien ovet laitettiin aina lukkoon. Olemme sitä mieltä, että meillä on Lahdessa ennestäänkin paljon maahanmuuttajia, eikä se ole missään vaiheessa ollut ongelma.