1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Trafi laskee autot – Diesel-skandaalin laajuus Suomessa selvinnee tiistaina

Volkswagen-, Audi- ja Seat- merkkien maahantuoja VV-Auto Group ilmoittaa, että sillä ei ole tiedossa malleja ja mallivuosia.

liikenne
autoja liikenneympyrässä
Katja Halinen / Yle

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi selvittää parhaillaan, kuinka montaa suomalaisautoa VW-konsernin diesel-manipulointi mahdollisesti koskee. Trafi päätti ryhtyä laskutoimitukseen, koska ei ole saanut tietoa VW-merkkien maahantuojilta.

Maahantuoja VV-Auto Group puolustautuu, että heilläkään ei ole malleista ja mallivuosista tietoa.

Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuron mukaan tietokoneajo on parhaillaan käynnissä. Arvio EA 189 -tyyppisellä moottorilla varustettujen autojen määrästä Suomessa saadaan tiistaiaamuun mennessä. Trafi aikoo sen jälkeen ilmoittaa lukemat julkisuuteen.

Volkswagen-, Audi- ja Seat- merkkien maahantuoja VV-Auto Group ilmoittaa, että sillä ei ole tiedossa malleja ja mallivuosia. Maahantuoja aikoo kuitenkin ilmoittaa lukemat heti, kun se saa tietoa Volkswagen-konsernin pääkonttorilta Saksasta.

EA 189 -mallisarja käsittää Euro-5-dieselmoottorit, jotka voivat olla kuutiotilavuudeltaan joko 1,2-, 1,6- tai 2,0-litraisia. Moottoreita on valmistettu ainakin vuosien 2007 ja 2013 välisenä aikana.

Volkswagenilta kyseisiä moottoreita löytyy ainakin malleista Golf VI, Jetta V, Jetta VI, Beetle, Tiguan, Passat ja Touran. Audilla moottoreita on A1-, A3-, A4- ja A6-malleissa sekä maastomalleissa Q3 ja Q5.

Seat-autoissa kyseisiä moottoreita löytyy malleista Leon, Altea, Alhambra, Exeo ja Toledo. Skodan mallit ovat Rapid, Octavia ja Yeti.

Lue seuraavaksi