1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Yli kahdessa miljoonassa Audissa on myös päästöjä kaunisteleva tietokoneohjelma

Päästölukuja manipuloiva ohjelma on asennettu useaan eri malliin.

talous
Volkswagenin valmistama Audin moottori.
Volkswagenin valmistama Audin moottori.Brendan Smialowski / AFP

Volkswagen-konserniin kuuluva Audi on maanantaina ilmoittanut, että 2,1 miljoonasta sen dieselautosta löytyy päästöluvut edullisemmassa valossa esittävä tietokoneohjelma. Ainoastaan Saksassa näitä Audeja on noin 577 000. Länsi-Euroopassa on kokonaisuudessaan noin 1,42 miljoonaa Audia, joissa on sama ohjelma. Yhdysvalloissa kyseisiä diesel-Audeja on noin 13 000.

Audin viestinnästä kerrotaan, että päästöohjelmaa on asennettu A1-, A3-, A4-, A6-, Q3-, Q5- ja TT-malleihin.

Audin tiedote on osa viime viikolla paljastunutta laajempaa vyyhtiä, jonka yhteydessä selvisi, että noin 11 miljoonasta dieselmoottorilla varustetusta Volkswagenista löytyy tietokoneohjelma, joka rajoittaa autojen päästöjä testien aikana, muttei tavallisessa ajossa.

Volkswagen on myöntänyt, että päästöjä manipuloiva tietokoneohjelma voi löytyä muistakin Volkswagen Groupin autoista. Yhtiö ei kuitenkaan ole kertonut tarkemmin, mistä dieselmoottoreista on kyse.

Saksalaisen autojätin osakekurssi on pudonnut rajusti huijauksen tultua julki. Lisäksi Volkswagenin pääjohtaja Martin Winterkorn jätti tehtävänsä skandaalin takia. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös yhtiön tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja olisi erotettu määräajaksi väärinkäytösepäilyjen takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi