Poliisi: Hennalan kaapumiehen henkilöllisyys selvisi

Lahdessa Ku Klux Klan -asussa turvapaikanhakijoiden vastaiseen mielenosoitukseen osallistuneen miehen henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Mielenilmauksessa heiteltiin turvapaikanhakijoiden bussia ilotulitteilla ja SPR:n työntekijöitä kivillä.

Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Poliisi on saanut selville Lahden Hennalassa turvapaikanhakijoiden vastaiseen mielenosoitukseen osallistuneen kaapumiehen henkilöllisyyden. Poliisin mukaan kyseessä on 19-vuotias päijäthämäläinen, jolla ei ole aikaisempaa rikostaustaa.

Poliisin mukaan miehen ei tiedetä kuuluvan mihinkään aktivistiryhmään. Mies on etsintäkuulutettu, mutta poliisi on saanut häneen yhteyden.

Häntä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen ja Suomen lipun häpäisemisestä. Poliisi aikoo kuulustella miestä mahdollisimman pian ja selvittää, onko häntä syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mies oli pukeutunut Ku Klux Klan -asuun, kun Lahden Hennalaan saapui torstain ja perjantain välisenä yönä ensimmäinen bussillinen turvapaikanhakijoita.

Kuva kaapuasuisesta miehestä levisi viime viikolla eri puolille maailmaa.

Poliisi: Mielenilmauksella tuskin oli koolle kutsujaa

Poliisi on jatkanut Hennalan tapahtumien tutkintaa myös muilta osin. Turvapaikanhakijoita kuljettaneeseen bussiin ammuttiin torstain ja perjantain välisenä yönä ilotulitteita ja avustustyöntekijöitä sekä esimerkiksi mediaa kohden heiteltiin kiviä.

– Yksityinen henkilö on ottanut yhteyttä ja kertonut että jalkaan on osunut kivi ja ilotulite. Hoitoa vaativaa vammaa ei kuitenkaan ole tullut. Lisäksi kaksi henkilöä on kertonut olleensa konkreettisessa vaaratilanteessa kivien heittelyn takia, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen.

Poliisille ei ole ilmoittautunut yhtään SPR:n työntekijää, joka olisi kokenut olleensa vaarassa tai saanut vammoja välikohtauksessa.

Tutkintanimikkeitä ovat esimerkiksi vaaran aiheuttaminen ja pahoinpitely. Juttu on luokiteltu rasistiseksi rikokseksi eli poliisi epäilee tekijöillä olleen rasistinen motiivi.

Poliisilla ei ole tietoa, että mielenilmaus olisi etukäteen järjestetty tai että joku olisi kutsunut sen koolle. Tapahtumiin osallistuneiden henkilöllisyyksien selvittäminen on edelleen poliisilla kesken. Poliisi tutkii myös yhteyksiä muihin ääriryhmiin.

Esitutkinta jatkuu

Poliisi jatkaa edelleen esitutkintaa kuulemalla tunnistettuja henkilöitä ja tutkimalla videomateriaalia.

Jo aiemmin poliisi antoi rangaistusmääräykset ilotulitteen varomattoman käsittelyn ja spraymaalin hallussapidon vuoksi järjestysrikkomuksesta 25- ja 35-vuotiaille päijäthämäläisille miehille.

Poliisi on pyytänyt myös paikalla olleilta ja medialta kuva- sekä videomateriaalia tapahtumien selvittämiseksi.