1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Muovi kuuluu jo monen ruokavalioon

Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja Indonesiassa tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että muovijätettä ja tekstiilikuituja löytyy usein kalojen sisälmyksistä. Muovin kemikaaleja voi päätyä myös kalan lihaan.

Ulkomaat
Muovijätettä kelluu merivedessä.
Ritchie B. Tongo / EPA

Kaloissa olevaa muovi- ja tekstiilijätettä päätyy jo usein kalakauppojen tiskeille, ilmenee tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. University of Californian tutkijat selvittivät valtamerten muovijätteen päätymistä myynnissä oleviin ruokakaloihin Kaliforniassa ja Indonesiassa.

Kaliforniassa kahdesta kalakaupasta otettiin tutkittavaksi yhteensä 76 kalaa, jotka edustivat 12 kalalajia. Mukaan seuloutui myös yksi äyriäislaji.

Kalat leikeltiin ja niiden sisälmykset käsiteltiin kemiallisesti muovin ja tekstiilikuitujen erottelemiseksi. Lopputulos oli, että kahdesta kolmasosasta lajeja löytyi jätettä. Yksittäisistä kaloista joka neljännessä oli muovia tai kuituja.

Saastuneet kalat olivat juovabasseja, kuningaslohia ja Tyynenmeren anjoviksia.

Indonesiassa Makassarissa tutkittiin myös 76 kalaa. Ne edustivat 11 lajia. Tutkijoiden haaviin päätyi muun muassa makrilleja ja sillejä. Lajeista 55 prosentista löytyi ihmisperäistä jätettä. Yksittäisistä kaloista saastuneita oli 28 prosenttia. Eräästä kalasta löytyi peräti 21 muovikappaletta.

Kalifornian kaloissa tekstiilikuituja, Indonesiassa muovia

Kalifornialaiskaloissa tekstiilikuidut olivat yleisempiä, kun taas Indonesiassa oli tavallisempaa löytää kaloista muovinpalasia. Yllättävän eron arvellaan johtuvan siitä, että Yhdysvaltojen kehittyneemmässä lajittelujärjestelmässä muovijäte saadaan talteen, kun taas Indonesiassa se päätyy useammin rannikon tuntumaan.

Tekstiilikuitujen päätyminen yhdysvaltalaiskalaan taas selittynee pesukoneiden runsaudella. Pienikokoiset kuidut joutuvat käsiteltyjen jätevesien mukana mereen.

Tutkimus osoittaa selvästi, että muovi on jo ruokaketjussamme.

Pete Davidson

Tutkijoiden käsityksen mukaan merikalaa voi kuitenkin vielä nauttia ravinnoksi, kunhan välttelee niiden sisälmyksiä. On kuitenkin mahdollista, että osa muovin kemikaaleista päätyy kalan lihaan ja sitä kautta ruokalautaselle. Vakavampaa voi olla, jos muovit vahingoittavat kokonaisia kalayhdyskuntia.

– Tutkimus osoittaa selvästi, että muovi on jo ruokaketjussamme, sanoo tutkija Pete Davidson Farallonin ympäristötutkimuskeskuksesta Kaliforniasta.

Tutkimuksesta uutisoi New Scientist (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksesta laajemmin Nature.com-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi