Brasilia otti kehitysmaiden johtoaseman ilmastonmuutoksen torjunnassa

Brasilia antoi päästövähennyslupauksen, joka lähentelee teollisuusmaiden tähän asti tekemiä sitoumuksia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Intiaa lukuun ottamatta kaikkien keskeisten maitten päästöleikkauslupaukset Pariisin ilmastokousta varten alkavat olla koossa.

ilmasto
Kullankaivajia Amazonialla
Kullankaivuu on yksi niistä tekijöistä, jotka tuhoavat Amazonian sademetsää.Raimundo Valentim / EPA

YK:n kestävän kehityksen kokous ja sitä seurannut maailmanjärjestön yleiskokous ovat olleet tärkeitä virstanpylväitä kohti Pariisin ilmastokokousta. Maailman johtaja toisensa jälkeen on luvannut tehdä kaikkensa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kokouspäivien aikana on myös kuultu monen sellaisen maan suunnitelma päästöjen leikkaamiseksi, joiden lupauksia Pariisin kokousta varten (siirryt toiseen palveluun) on vielä odoteltu.

Näihin kuuluvat Brasilia, Indonesia ja Etelä-Afrikka.

Brasilialta kunnianhimoinen tavoite

Brasilia on ensimmäinen kehitysmaa, joka on luvannut absoluuttisia päästövähennyksiä. Tällä tavoin se lunasti odotuksen, jonka mukaan ilmastonmuutoksen torjumista ei jätetä yksinomaan teollisuusmaiden harteille.

Brasilian tavoite on leikata päästöjä 43 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon. Tämä merkitsee 1,6 miljardin tonnin päästöjen vähentämistä noin 1,3 miljardiin tonniin vuonna 2030.

Suunnitelmaan kuuluu laittoman sademetsien hakkuun lopettaminen vuoteen 2030 mennessä, sekä metsän palauttaminen luonnontilaan kymmenien miljoonien hehtaarien alueella.

- Ikävä kyllä Brasilia valitsi vertailukohdaksi sellaisen vuoden, jolloin metsäkato oli erityisen paha, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen. Tämä lieventää Brasilian lupauksen arvoa.

Brasilian päästövähennykset perustuvat paljolti vesivoiman rakentamiseen. Presidentti Dilma Roussef sanoi New Yorkissa, että vuonna 2030 Brasilian sähköntuotannosta yli 60 prosenttia saadaan vesivoimasta ja 23 prosenttia aurinko- ja tuulienergiasta.

Brasilialla on valtaisat suunnitelmat rakentaa patoja ja voimaloita Amazonian jokien varteen. Samalla Brasilia on saanut osakseen ankaraa arvostelua alkuperäiskansojen oikeuksien loukkaamisesta.

Indonesian lupaus oli vaatimattomampi

Brasilian ohella Indonesia kuuluu maailman kymmenen suurimman saastuttajan joukkoon. Sen päästöistä valtaosa eli yli 60 prosenttia johtuu sademetsien tuhoutumisesta ja maankäyttöön liittyvistä päästöistä.

Indonesia on jo aiemmin luvannut vähentää päästöjään 26 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Mutta sen vertailukohta on "business as usual", eli nykyinen meno. Tämä tekee lupauksesta vaatimattoman.

Jos Indonesia saa reippaasti kansainvälistä rahaa, se lupaa nostaa tavoitettaan 41 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Jako kehitysmaihin ja teollisuusmaihin sekoittuu

Yksi keskeisiä odotuksia Pariisin ilmastokokouksesta on se, että kehitysmaihin luettavat, mutta nopeasti kehittyvät maat ottavat vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta.

- Brasilian lupaus absoluuttisista päästöleikkauksista lunastaa nämä toiveet, sanoo Greenpeacen Kaisa Kosonen. Hän pitää saman suuntaisena merkkinä Kiinan ilmoitusta osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen rahoitukseen yli kolmella miljardilla dollarilla.

- Se oli kauan kaivattu merkki siitä, että Kiina on valmis ottamaan vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Brasilian ja Indonesian ilmoitusten jälkeen merkittävistä toimijoista puuttuu enää Intian sitoumus. Sitä odotetaan tällä viikolla.

- Siitä on todennäköisesti tulossa tässä ryhmässä kaikkein heikoin, arvelee Kosonen.

Intialaisen Hindustan Timesin mukaan Intia aikoo taistella ilmastonmuutosta vastaan lisäämällä aurinko- ja tuulienergiaa, mutta ei aio ilmoittaa hiilipäästöjen vähentämisestä. Intia kuuluu kymmenen suurimman saastuttajan joukkoon.

Yli 70 maata on nyt antanut päästösitoumuksensa Pariisin ilmastokokousta varten. Yleensä sitoumusten tasoa on kommentoitu sanomalla, että niillä ei ylletä tavoitteeseen rajoittaa ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen. Pikemminkin maapallon ilmakehä on nyt kolmen asteen lämpenemisen tiellä.