Video: Näin suomalaisesta potusta tulee ruotsalainen kermaperuna

Haaparannalla jalostetaan joka vuosi miljoonia kiloja suomalaista perunaa. Suomen peruna päätyy useimmiten ruotsalaisen lautaselle kermaperunana. Katso videolta, miten peruna jalostetaan alusta loppuun asti saman katon alla.

Kotimaa
Perunaa linjastolla Outinens Potatis -jalostamolla Ruotsissa.
Haaparannalla jalostamo Outinens Potatis käyttää pääosin suomalaista perunaa. Kermaperuna on jalostamon eniten kysytty tuote.

Haaparannalla toimiva perunanjalostamo Outinens Potatis käsittelee vuodessa 12-13 miljoonaa kiloa suomalaista perunaa. Määrä on 80 prosenttia tehtaan käyttämästä perunasta. Suomalaisen perunan laatu miellyttää, kertoo toimitusjohtaja Karl-Johan Outinen.

– Kylväjät ovat huippukylväjiä ja heidän kanssaan on mukava käydä kauppaa. Tuote on hyvä, Outinen sanoo.

Suomalainen peruna tulee muun muassa noin 170 kilometrin päästä Tyrnävän lakeuksilta.

Outinens Potatis toimitusjohtaja Karl-Johan Outinen.
Outinens Potatisin toimitusjohtaja Karl-Johan Outinen.Kati Teirikko / Yle

Jalostamon suurimmat asiakkaat ovat vähittäiskauppaketjuja kuten ICA, Coop ja Lidl. Markkina-alueena on koko Ruotsi.

– Suomen puolelle markkinointi ja vienti ei ole oikein vielä onnistunut, Outinen kertoo.

Perunaan kosketaan vasta kaupassa

Outinens Potatis työllistää parikymmentä henkilöä. Linjastot ovat pitkälle automatisoituja.

– Meillä on no hands -linja, eli me emme koske koskaan raaka-aineeseen. Tekniikka hoitaa sen ja ensimmäistä kertaa kun joku ottaa perunan käteen, se on jo kaupassa.

Perunasadosta on tulossa tänä vuonna keskimääräistä pienempi Suomessa. Tähän mennessä ruotsalaisjalostamolle tulleen suomalaisen perunan laatu on ollut Outisen mukaan parempi kuin esimerkiksi viime vuonna. Jalostamolla jännitetäänkin nyt, riittääkö perunaa varastossa ensi kevääseen ja kesään asti.

Katso videolta, miten suomalaisesta perunasta syntyy liukuhihnalla kermaperunoita ruotsalaisille.