"Isyys on mahtava motivointikeino" – tukiryhmiin riittää tulijoita Mikkelissä

Päihdetyön vertaistukiryhmiin on tunkua. Esimerkiksi Mikkelissä vastikään käynnistetyn päihdeongelmaisten omaisille tarkoitetun ryhmän suosio yllätti järjestäjät. Tukiryhmille on tarvetta, sillä esimerkiksi A-klinikan mukaan huumeiden käyttö on lisääntynyt Mikkelin seudulla.

Kotimaa
Lasinen kannabispiippu, jota pitelee naisen käsi.
Mika Kanerva

Kehittämiskeskus Tyynelän projektityöntekijä Ulla Nyberg on vetänyt päihdetaustaisten vertaistukiryhmiä nelisen vuotta. Nyt hän vetää Erityisesti Isä -ryhmää, jossa voimia haetaan isyyden kautta.

– Isyyshän on mahtava motivointikeino tälle, että ehkä päihteet jäisivät joskus taka-alalle.

Päihdeongelmat eivät kosketa vain käyttäjää vaan myös lähipiiriä. Mikkelissä on tänä syksynä käynnistynyt vertaistukiryhmä myös päihteidenkäyttäjien omaisille. Tämän ryhmän suosio yllätti järjestäjät täysin, sillä jo ensimmäiselle kokoontumiskerralle mukaan tuli vajaat parikymmentä henkilöä.

– Asioista puhutaan nykyisin enemmän ja vertaistuki on varmaan se, mikä siinäkin ryhmässä on SE juttu. Saa lähteä puhumaan niiden kanssa, joilla on samoja asioita mietittävänä, Nyberg arvioi.

"Huumeiden käyttö lisääntynyt"

Tukiryhmille on tarvetta, sillä Mikkelin A-klinikalla on huomattu muutos päihteiden käytössä viime vuosien aikana.

– Meillä on enemmän huumeidenkäyttäjäasiakkaita kuin aiemmin. Asiakaskunta on nuorentunut sitä myöden, kun huumeiden käyttö on lisääntynyt tässäkin kaupungissa, sanoo sairaanhoitaja Kaija Smolander Mikkelin A-klinikalta.

A-klinikalla on myös havaittu se, että asenteet myös kannabista vahvempia huumausaineita kohtaan ovat lieventyneet.

– Tykätään kokeilla. Tilata netistä aineita ja kokeilla millainen vaikutus niillä on, Smolander tietää.

Toisaalta vastakulttuurikin huumemyönteisyydelle on nostanut päätään nuorten keskuudessa.

– Asenteethan on myöskin muuttunut siihen suuntaan, että nuorissa on paljon ihmisiä, ketkä ei ylipäätään käytä mitään päihteitä. Sellainen streittaaminen ja päihteettömyys on yksi arvo ja asenne elämässä. En mä silti ole huolissani, vaikka huumeiden käyttö on lisääntynyt, sairaanhoitaja Kaija Smolander päättää.