Väyrynen: Rajavalvonta Tornionjoelle ja lisää kehitysapua pakolaisleireille

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä Suomen tulisi ottaa käyttöön rajatarkastukset Tornionjoella ja peruttava kehitysavusta tehdyt leikkaukset. Näin Suomi olisi vähemmän houkutteleva maa ja apua saataisiin muuttoliikkeen lähtömaihin.

Kotimaa
Paavo Väyrynen esittelee hotelli Pohjanrantaan rakennettavaa uutta kylpylää
Minna Aula / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on huolestunut Suomeen suuntautuvasta maahanmuutosta. Väyrysen mielestä muuttoliike on paisunut kohtuuttomiin mittoihin. Tilanteen helpottamiseksi Väyrynen tarjoaa kahta ratkaisua eli rajavalvonnan palauttamista ja kehitysavun leikkausten perumista.

Väyrynen arvelee, että vaikka tulijoiden virta Suomeen on hieman hiljentynyt, on vain ajan kysymys, kun se taas voimistuu. Hänen mielestään Suomen olisi otettava mallia Saksasta, Itävallasta ja Sloveniasta, jotka ovat ottaneet käyttöön osalla ulkorajoistaan rajatarkastukset.

Pikakäännytyksiä ja jämäkkää toimintaa

Väyrynen ottaisi rajatarkastukset käyttöön Tornionjoella. Silloin osa maahan pyrkijöistä voitaisiin käännyttää heti.

– Näin voitaisiin tehdä niille, jotka eivät haluaisi hakea turvapaikkaa Suomesta esimerkiksi sen vuoksi, että heidän määränpäänsä olisi jokin muu maa. Välitön käännyttäminen koskisi myös ns. Dublin-tapauksia eli niitä, joiden turvapaikkahakemus on jo käsitelty toisessa Schengen-maassa, Väyrynen kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi Väyrysen mukaan rajalla jätetyt turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä kiireellisessä menettelyssä niiden osalta, joilla ilmeisesti ei ole oikeutta turvapaikan saamiseen.

– Tämä veisi vain muutamia päiviä. Tietoisuus nopeasta käsittelystä ehkäisisi ennalta perusteettomien hakemusten jättämistä.

Väyrynen arvelee myös, että tarkastusten palauttaminen osoittaisi voimakkaasta maahanmuutosta huolestuneille kansalaisille viranomaisten tekevän kaikkensa tilanteen hallitsemiseksi.

Kehitysavun leikkaukset peruttava

Väyrynen olisi valmis perumaan kehitysapuun tehdyt leikkaukset. Näin saatavat varat hän käyttäisi kehitysyhteistyöhön muuttoliikkeen lähtömaissa ja YK:n pakolaisleirien tukemiseen.

– Lisäksi voisimme rahoittaa uusien leirien perustamista EU:n ulkorajojen ulkopuolelle. Tähän käytettävät varat on suhteutettava siihen, että maahanmuutto uhkaa synnyttää meille moninkertaiset vuotuiset kustannukset.