Hyppää sisältöön

Suomen leijona on vapaata riistaa – laki ei juurikaan rajoita valtion tunnusten käyttöä

Suomen lippua ja vaakunassamme esiintyvää Suomen leijonaa saa Suomen lain mukaan käyttää hyvin vapaasti. Eri yhteyksissä Suomen tunnukset kuitenkin politisoituvat ja ne yhdistetään pahimmassa tapauksessa jopa rasismiin.

Kuva: Yle

Suomen leijona koristaa esimerkiksi jääkiekkomaajoukkueen paitoja, leijonasta on tehty koruja ja moni on myös ikuistanut sen iholleen tatuointina.

Suomen lippua ja vaakunassamme esiintyvää Suomen leijonaa saa Suomen lain mukaan käyttää hyvin vapaasti.

– Esimerkiksi urheilutapahtumassa yleisöllä on usein mukana Suomen lippuja. Se onkin sitten eri asia kuinka sopivaa on pitää maamme lippua ikään kuin vaatteena tai pukeutua siihen kuin viittaan, Suomen kansallisarkiston erikoistutkija ja heraldiikka-asiantuntija John Strömberg pohtii.

Sekä Suomen lippu että vaakuna on usein otettu mukaan myös poliittiisiin kannanottoihin, kuten työväenliikkeen marsseille tai mielenosoituksiin.

Eri yhteyksissä Suomen tunnukset politisoituvat ja ne yhdistetään pahimmassa tapauksessa jopa rasismiin.

Sisäministeriön hallitusneuvos Henri Helan mukaan heraldiikan käyttöä voitaisiin rajoittaa joko muuttamalla yleisiä ohjeistuksia tai puuttumalla itse lakiin.

Suomen vaakuna. Kuva: Wikimedia Commons

– On kuitenkin aika hankalaa ruveta määrittelemään käyttötapoja täsmällisesti edes lainsäädännössä, Hela toteaa.

Leijonat eivät halua näkyä mielenosoituksissa

Heraldiikan käytössä on kuitenkin muutamia poikkeuksia.

Esimerkiksi Lahdessa poliisi epäilee Ku Klux Klanin asuun viime viikolla pukeutunutta miestä Suomen lipun häpäisemisestä. Nuori mies odotti turvapaikanhakijoiden busseja hätämajoituskeskuksen edustalla Suomen lippu kädessään.

Jos vaakunaa tai lippua puolestaan halutaan käyttää osana rekisteröityä tavaramerkkiä, siihen tarvitaan sisäministeriön lupa. Lisäksi viranomaisten sinettejä säännellään erikseen ja vain tietyt valtion viranomaiset voivat käyttää sinetissään valtion vaakunaa.

Erillisen luvan Suomen leijonan käytölle on hakenut esimerkiksi Suomen Jääkiekkoliitto.

Jääkiekon maajoukkue otti viime viikolla kantaa logonsa käyttöön poliittisissa yhteyksissä. Twitter-viestissään viime viikolla Leijonat toivoivat, etteivät ihmiset pukeutuisi joukkueen fanipaitoihin mielenosoituksissa.

– Olemme antaneet tästä lausunnon julkisuuteen, koska haluamme pitää urheilun ja politiikan erillään, kommentoi Jääkiekkoliiton tiedottaja Henna Malmberg.