Tornion järjestelykeskuksesta jäädään nyt myös Lappiin

Tornion järjestelykeskukseen tulleita alkaa jäädä myös Lappiin. Tähän saakka turvapaikanhakijat on kuljetettu etelän vastaanottokeskuksiin. Suomen ainoa vastaanottokeskusta pyörittävä yritys Luona Oy pitää mahdollisena toiminnan laajentamista Lappiin.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita järjestelykeskuksessa Torniossa.
Yle

Suomeen tuli viime viikolla Maahanmuuttoviraston mukaan yli 3900 turvapaikanhakijaa, mikä on jälleen uusi ennätys - ja kutakuinkin yhtä paljon kuin normaalisti koko vuoden aikana. Suosituin reitti kulkee Tornion kautta. Tiistaina avatusta järjestelykeskuksesta bussikuljetukset ovat lähteneet etelää kohti eikä Lappiin ole toistaiseksi jäänyt ketään. Tilanne muuttuu nyt, kun Kemijärven vastaanottokeskus on avattu.

- Nyt kun saadaan ihmisiä siirtymään Rovaniemeltä Kemijärvelle, niin Rovaniemellä on tilaa ottaa vastaan uusia ihmisiä järjestelykeskuksesta, kertoo SPR:n Lapin piirin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen.

Rovaniemen vastaanottokeskuksesta ajetaan huomenna ainakin yksi bussikuljetus Kemijärvelle, jossa tilaa on vielä kahdellesadalle ihmiselle. SPR yrittää saada avattua ensi viikon aikana myös uuden vastaanottokeskuksen Kolariin, tosin henkilökunta on vielä palkkaamatta. Haaranen toivoo, että seuraavan Lapin vastaanottokeskuksen ottaisi hoitaakseen kunta tai yritys eikä resurssiensa äärirajoilla toimiva SPR, joka nyt vastaa kaikista Lapin vastaanottokeskuksista.

Vastaanottoyrittäjä valmis laajentumaan Lappiin

Suomen ensimmäiset yrityksen pyörittämät vastaanottokeskukset avautuivat Espoossa ja Vantaalla, kun Luona Oy laajensi liiketoimintaansa pakolaisten vastaanottoon. Luona Oy:n hallituksen puheenjohtaja Paavo Voutilainen sanoo, että yrityksellä on valmius toimia kaikkialla Suomessa, myös Lapissa.

- Meillä on käynnissä tilojen kartoitus, ja meillä onkin hyvä käsitys siitä millaisia tiloja olisi käytössä eri puolella Suomea. Rekrytointisuunnitelmat tehdään, jos tällainen operaatio käynnistuu ja se käynnistyy vain, jos Maahanmuuttovirasto meille tällaisen tilauksen tekee.

Hoiva-alalla toimivasta Attendo Oy:stä kerrotaan, että vastaanottokeskuksen ylläpito ei ole poissuljettua, mutta sen suuntaisia päätöksiä ei ole tehty. Ruotsissa Attendo pyörittää useita vastaanottokeskuksia.

Tarvetta uusille vastaanottokeskuksille on yhä. Joillekin irakilaisille syyskolea pohjoissuomalainen pikkukaupunki on liikaa, mutta Suomeen pettyneet ja Ruotsiin palanneet ovat kuitenkin yksittäistapauksia. Lapin poliisilaitokselle turvapaikkahakemuksia on tänä vuonna jätetty yli 1600 ja niitä on peruttu 27.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus