1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jätteiden lajitteluun kaivataan tarkkuutta – kaikki eivät tiedä, mitä on palamaton jäte

Uusien lajittelutapojen omaksuminen vie aikansa. Esimerkiksi paperin keräystä on opeteltu 50-luvulta lähtien ja nyt useiden vuosikymmenten harjoittelun jälkeen paperista päätyy kierrätykseen reilut 80 prosenttia.

Kotimaan uutiset
Pöydällä kaatopaikkajätteeseen kuulumattomia keramiikan sirpaleita, lasiastioita ja hehkulamppuja. Taustalla seisoo Perämeren Jätehuolto Oy:n tiedottaja Satu Keski-Antila.
Antti Heikinmatti / Yle

Merilappilaisia kannustetaan entistä tarkempaan jätteiden lajitteluun. Tällä viikolla ihmisiä muistutetaan, että Oulun Laanilan ekopolttolaitokseen vietävän jätteen joukossa ei saa olla palamatonta jätettä.

Osalle kuntalaisista on vielä epäselvää, mitä palamaton jäte on, vaikka Meri-Lapissa on siirrytty jätteen polttamiseen jo viime vuoden alussa.

– Ajatellaan, että metalli ja lasi ovat palamatonta jätettä ja niinhän ne ovatkin, mutta niitä varten on ekopisteet. Palamaton jäte tarkoittaa nimenomaan sitä jätettä, jolle ei ole keräyspisteitä, eikä sitä voi viedä Ouluun poltettavaksi, Perämeren jätehuoltoyhtiön tiedottaja Satu Keski-Antila selventää.

– Esimerkiksi rikkoutuneet halogeenihehkulamput tai rikkoutuneet astiat, Keski-Antila havainnollistaa.

Epäselvyyttä myös asuinkiinteistöillä

Satu Keski-Antila sanoo, että myöskään isommat asuinkiinteistöt eivät ole vielä reagoineet palamatonta jätettä koskevaan jätehuoltomääräykseen toivotulla tavalla.

Palamaton jäte tarkoittaa nimenomaan sitä jätettä, jolle ei ole keräyspisteitä, eikä sitä voi viedä Ouluun poltettavaksi.

Satu Keski-Antila

– Määräyksissä on, että neljän huoneiston tai sitä suuremmilla kiinteistöillä pitäisi olla palamattomalle jätteelle erikseen oma astiansa. Aika monella kiinteistöllä sitä ei valitettavasti vielä ole.

Periaatteessa jätelautakunta voi puuttua asiaan, mutta toistaiseksi alueella ei ole vielä alettu asiasta sakottamaan.

Keräyskierros saanut ristiriitaisen vastaanoton

Kuntalaiset ovat suhtautuneet kirjavasti tällä viikolla Meri-Lapissa alkaneeseen palamattoman jätteen keräyskierrokseen.

– Osa on ollut tyytyväinen siihen, että pääsee palamattomasta jätteestä eroon ja se kotipihasta haetaan. Osa on suhtautunut hyvinkin kiukkuisesti että miksi tämmöistä edes järjestetään ja perunut kierroksen kokonaan, Keski-Antila kuvaa.

Keski-Antilan mukaan uusien asioiden omaksuminen vie aikaa. Vajaa pari vuotta uusien lajittelutapojen oppimiseen on hänen mielestään lyhyt aika.

– Jos ajattelee, että paperia on kerätty 50-luvulta asti ja siitä päätyy nyt reilu 80 prosenttia kierrätykseen eli sitä on aika monta vuosikymmentä opeteltu.

– Kyllä meillä tässä useampi vuosi menee, että ymmärretään mitä kuuluu lajitella minnekin, Keski-Antila sanoo.

Lue seuraavaksi