1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lomalle tunturiin vaikka oman hevosen kanssa

Lännenratsastus on lisännyt suosiotaan Suomessa. Myös Lapissa uskotaan, että laji löytää harrastajia ja saa paikkansa myös yhtenä matkailupalveluna. Pelkosenniemen Pyhätunturilla toimiva  ratsastustalli on erikoistunut lännenratsastukseen ja tarjoaa myös siihen lajikoulutusta.

Pelkosenniemen Pyhätunturilla oleva Lucky Ranch on muutakin kuin ratsutila. Anu Lampinen hoitaa hevoset (kuvassa Mikelo) ja kumppani Antti Keskitalo muun ohelmapalvelu- ja safaritoiminnan. Yle Lapin vieraillessa Antti kaitsi myös Luka -poikaa (11 kk). Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Lucky Ranchilla luotetaan siihen, että toistaiseksi Lapissa vielä harvinainen ratsastuslaji löytää harrastajansa ja sen suosio vain kasvaa.

Mitä on tuo lännenratsastus - miten se poikkeaa maasto- ja kouluratsastuksesta?

Anu Lampisen mukaan lännenratsastus on Amerikasta lähtöjään olevaa toiminnallista ratsastusta, joka perustuu karjapaimenten työhön. Lännenratsastus sopii miehille ja naisille, tytöille ja pojille – kaikenikäisille.

– Itse asiassa meillä on pulaa lapsista ja nuorista harrastajista, hän huomauttaa.

Pian valmistuva tallin laajennus avaa tilalla uusia mahdollisuuksia. Yksi mahdollisuuksista on vierastallitoiminta. Pyhälle matkaileva hevosharrastaja voi tuoda tilalle oman hevosensa hoitoon.

– Niin ja jatkaa omaa hevosharrastustaan vaikkapa hiihtämisen ja laskettelun lomassa.

Rakentamista ja laajentamista

Lucky Ranchilla on päällä kova rakentamistahti.

– Tämä kesä on tässä painettu muun muassa tämän tallin laajennuksen kimpussa. Meillä oli 4-paikkainen, nyt mahtuu 8 hevosta. Lantalaakin on laajennettu ja tuohon pihamaalle tulee pyöröaitaus, missä voidaan kouluttaa uusia lännenratsastajia, Anu Lampinen esittelee.

Kauempana talosta on erityinen ratsastuskenttä, missä annetaan muun muassa lännenratsastusnäytöksiä ja on siellä kilpailujakin.

Lucky Ranchissa on tällä hetkellä viisi hevosta, joista kaksi on Anun omia ja loput kolme ovat vuokrapaikoilla.

– Minulla on yksi opetushevonen, mutta tarkoituksena on ostaa toinenkin.

Myös muuta ohjelmapalvelua

Lucky Ranch tarjoaa myös muita matkailun ohjelmapalveluita. Tilalla on jako, että Anu hoitaa hevoset ja puolisi Antti Keskitalo muun ohjelmapalvelu- ja safaritoiminnan. Talvisin pariskuntaa työllistävät pihamaalla olevat lumi-iglut, jotka ovat suosittuja majapaikkoja.

Toki taloon sisällekin voi majoittua. Tilaa löytyy kymmenelle.

– On täällä käynyt monen kansallisuuden ihmisiä, Antti sanoo.