Hyppää sisältöön

Satavuotias Jyväskylän normaalikoulu on virkeä uudistaja

Jyväskylän normaalikoulu juhlii tällä viikolla pyöreitä vuosiaan. Tasan sata vuotta sitten perustettiin Jyväskylän Suomalainen Yhteiskoulu. Tänä päivänä normaalikoulu on valtion harjoittelukoulu, jossa muun muassa kehitetään uusia opetusmenetelmiä.

Jyväskylän normaalikoulu täyttää 100 vuotta. Juhlallisuuksia vietetään koko viikon ajan. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Satavuotisuutta juhlitaan normaalikoulun yläkoulussa ja lukiossa. Juhlaviikolla koulupäivisin on monenlaista, normaalista poikkeavaa ohjelmaa.

Viikon aikana nähdään myös lukiolaisten ja yläkoululaisten tekemä elokuva koulustaan. Elokuvaa on työstetty myös viikonloppuisin.

Oppilas on itse aktiivinen oppija

Jyväskylän normaalikoulu on edelläkävijä uusien opetusmenetelmien kehittäjänä.

Opetusta on kehitetty muun muassa siten, että oppilaan aktiivinen rooli korostuu. Tätä varten koululle on rakennettu uusia oppimistiloja.

- Meillä on tällä hetkellä uudenmuotoisia oppimistiloja, joissa tila voidaan vaihtaa perinteisestä, opettajavetoisesta tunnista pienryhmätyöskentelyyn. Näin voimme kääntää tavallaan oppimisen niin, että oppilaat ovat suuremmassa roolissa omassa oppimisessaan, kuvailee Jyväskylän normaalikoulun johtava rehtori Pekka Ruuskanen.

Lisäksi koulun käytäville on rakennettu tiloja, joissa oppilaat voivat opiskella itsekseen tehokkaammin kuin aiemmin.

- Ensi kevääseen mennessä valmistuu useita uusia oppimistiloja, kertoo Ruuskanen.

Tekniikalla vaihtelua oppitunteihin

Koulussa on toteutettu useita tutkimushankkeita, joista merkittävimpiä ovat tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen opetuksessa.

Teknisten laitteiden tavoitteena on tuoda vaihtelua oppitunteihin.

- Uuden opetusteknologian avulla oppitunneista saadaan monipuolisia ja vaihtelevia siten, että oppilaat saavat erittäin paljon hyötyä. Idea ei ole se, että kaikki oppitunnit ovat tekniikkapainotteisia, vaan ne ovat yksi lisämenetelmä opetuksen ja oppimisen tehostamiseen, sanoo rehtori Ruuskanen.

Normaalikoulun juhlaviikko huipentuu ensi lauantaina Norssin päivään, jolloin oppilailla on koulupäivä ja koululla on avoimet ovet. Myös varsinaista pääjuhlaa vietetään lauantaina.

Samana päivänä koulun henkilökunta, entiset oppilaat, oppilaiden vanhemmat ja kutsuvieraat kokoontuvat iltajuhlaan koulun juhlasaliin. Lisäksi julkaistaan koulun 100-vuotisjuhlakirja.