Nasa: Marsin oudot juovat voivat olla suolavettä

Marsin rinteiden oudot juovat noudattavat lämpötilan muutoksia, aivan kuten vesi. Ehdottomaksi todisteeksi tutkijat eivät vielä ole havaintoaan vielä valmiit nimeämään – mutta melkein.

Ulkomaat
Marsin pinnan juovia kraatterin jäisessä rinteessä.
Marsin pinnan juovia kraatterin jäisessä rinteessä. Nasa / JPL-Caltech University / EPA

Mars-planeetan rinteiden oudot viirut saattavat olla jälkiä hyvin suolaisesta vedestä, sanoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa (siirryt toiseen palveluun). Sula vesi on aine, jota astronomit kiihkeimmin etsivät, sillä ilman sitä avaruudessa ei voi olla elämää ainakaan sellaisena kuin me sen tunnemme.

Yhdysvaltalais-ranskalainen tutkijaryhmä sanoo, että jäljissä olevat mineraalit ovat vahva tuki olettamukselle, että Marsissa on edelleen juoksevaa vettä.

Vakiintuneen käsityksen mukaan vettä on ollut ja on nykyisinkin, mutta enää jäätyneenä marsperän alla. Nasa kertoi aiemmin tänä vuonna, että puolet Marsin pohjoisesta pallonpuolikkaasta on ollut valtamerta.

Juovat ilmestyvät -23 asteessa

Jäljet ovat pisimmillään useita satoja metrejä ja leveydeltään yleensä alle viisimetrisiä. Niitä ilmestyy rinteille pakkasen laskiessa 23 asteeseen, mutta sään viileneminen saa ne haalistumaan.

Tietokoneen avulla paranneltu kuva Mars-planeetan pinnasta, jossa näkyy merkkejä mahdollisesti hyvin suolaisesta vedestä.
Tietokoneen avulla paranneltu kuva Mars-planeetan pinnasta, jossa näkyy merkkejä mahdollisesti hyvin suolaisesta vedestä.University of Arizona / JPL / NASA

Astrofyysikot ovat pitkään spekuloineet, että aiheuttajana voi olla suolavesi.

Luotainten ottamat kuvat eivät kuitenkaan ole tätä ennen olleet kyllin tarkkoja, jotta asiaan olisi saatu selvyys. MRO-luotaimen uusimmat spektrometrikuvat muuttavat tilannetta.

Suoloissa sen salaisuus

Viime huhtikuussa tutkijat kertoivat, että Marsin pinnalla on laajalti perkloraattisuoloja ja että Marsin kosteus ja lämpötila ovat juuri sopivat suolaveden esiintymiselle. Perkloraatti alentaa veden jäätymisastetta, joten vesi pysyy juoksevana myös lämpötilan laskiessa.

Uusi tutkimus osoittaa, että samoja suoloja on myös salaperäisissä juovissa, mikä antaa lisäpontta teorialle Marsissa yhä olevasta sulavedestä.

Ehdottomaksi todisteeksi tutkijat eivät vielä ole havaintoaan vielä valmiit nimeämään – mutta melkein. He arvelevat, että juovissa on kyse on altapäin tihkuvasta kosteudesta, ei pinnalla virtaavasta vedestä.

Kuva Nasan maanantain tiedotustilaisuudesta, jossa keskustelemassa vasemmalta oikealle John Grunsfeld, Jim Green ja Michael Meyer.
Kuva Nasan maanantain tiedotustilaisuudesta, jossa keskustelemassa vasemmalta oikealle John Grunsfeld, Jim Green ja Michael Meyer.Win McNamee / Getty Images / AFP