Hyppää sisältöön

Lomarahoista lähes kolmannes pois – sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset perutaan

Työehtoihin kohdistuva pakottava lainsäädäntö on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan määräaikainen. Samalla vuosiloman enimmäispituutta rajoitetaan kuuteen viikkoon.

Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa Kesärannassa, Helsingissä maanantaina 28. syyskuuta 2015.

Hallitus korvaa sunnuntaityö- ja ylityökorvauksen leikkauksen lomarahan 30 prosentin leikkauksella. Samalla oikeus lomarahaan kuitenkin muutetaan lakisääteiseksi.

Työehtoihin kohdistuva pakottava lainsäädäntö olisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan voimassa määräaikaisesti kolme vuotta.

Lomarahojen leikkaus on hallituksen mukaan perustellumpi ratkaisu, koska se kohdistuu tasapuolisemmin palkansaajiin.Samalla vuosiloman enimmäispituutta rajoitetaan kuuteen viikkoon.

Ylityökorvausten ja sunnuntailisien leikkausta kritisoitiin voimakkaasti sen vuoksi, että leikkausten epätasaisen jakautumisen vuoksi.

Helatorstain ja loppiaisen osalta suunnitelma pysyy hallituksen mukaan entisellään, eli päivät olisivat jatkossa palkattomia vapaapäiviä. Myös sairausajan karenssiin kaavailluista muutoksista pidetään kiinni.

Muutosturvan osalta hallituksen toimiin ei myöskään ole tulossa muutoksia, vaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottavalla olisi irtisanomisen jälkeen oikeus työllistymistä edistävään valmennukseen henkilöstön keskimääräistä kuukausipalkkaa vastaavalla summalla, työterveydenhuolto jatkuisi kuusi kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen ja työnantaja saisi 2 500 euron kertakorvauksen työntekijän äitiyspäivärahakauden alkaessa.

Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä.

Lait tulisivat Sipilän mukaan voimaan käytännössä työehtosopimuskausien päätyttyä.

.
.