Kätilöliitto: Haittalisäleikkauksen peruminen hyvä – sairauspäiväkarenssi hiertää vielä

Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen kiittelee hallitusta haittalisien leikkausten perumisesta.

Kotimaa
Kätilöt hoitavat vastasyntynyttä sairaalassa.
Ylen selvityksessä kätilöt olisivat kärsineet eniten hallituksen kaavailemasta leikkauksien kokonaisuudesta, johon olisi kuulunut sunnuntailisien heikennyksiä.Laura Valta / Yle

Tänään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi mieluisan uutisen ainakin vuorotyötä tekevälle kansanosalle. Haittalisien leikkauksia ei sittenkään tehdä, vaan sen sijaan tehdään 30 prosentin leikkaus lomarahoihin.

Hallitus esitti aiemmin, että työntekijöille maksettavia lisiä leikattaisiin osana kustannuskilpailukykyä parantavaa kokonaisuutta. Leikkaukset sunnuntai- ja ylityökorvauksiin olisivat iskeneet etenkin naisvaltaisille aloille. Monelle nämä lisät ovat tuoneet merkittävän osan palkasta.

Aiemmin Yle kertoi, että kätilön vuositulot olisivat pudonneet yli 1 800 euroa hallituksen ylityö- ja sunnuntaikorvausten leikkausten takia.

– Kaikki vuorotyötä tekevät ovat tietenkin hyvin tyytyväisiä, että sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkaus peruuntuu. Lomarahojen leikkaus on huomattavasti tasa-arvoisempi ratkaisu. Ei sekään leikkaus ole mukava asia, mutta on se tasapuolisempi, toteaa Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen.

Haittalisien leikkaus olisi vähentänyt palkkaa ainoastaan joiltakin henkilöstöryhmiltä, kuten vuorotyötä tekeviltä. Tämä sai erityisesti hoitoalan, kaupan henkilöstön ja vastaavat työntekijäryhmät takajaloilleen.

Sairauspäivärahakarenssissa "ei järjen hiventäkään"

Hallituksen listalle on yhä jäänyt vireille hoitoalalle merkittävä asia: sairauspäivien palkallisuuden heikennys työntekijän kannalta. Hallituksen suunnitelmissa ensimmäinen sairauspäivä on palkaton, ja kahdeksana seuraavana työntekijä saisi 80 prosenttia tavallisesta palkasta.

Palkanmenetyksen pelossa monen sairastuneen arvellaan sinnittelevän töissä sairastuttuaankin.

– Sairauspäiväkarenssi olisi syytä saada poistumaan, siinä ei ole järjen hiventäkään. Varmasti jokainen ymmärtää, että sairaudet pitkittyvät, ellei jäädä sairastamaan. Tämä koskee mitä alaa tahansa. Hoitoalalla ja sosiaalialalla tartutetaan potilaat ja asiakkaat, ja taudit lähtevät leviämään laajalle, toteaa Virtanen.

Virtanen ei näe ilmeistä hyötyä sairaana työskentelystä muillakaan aloilla.

– Ihminen ei ole erityisen tuottava, kun on sairaana. Suomalaiset eivät edes ole herkästi jäämässä saikuttelemaan. Ennemminkin monella alalla tehdään etätöitä sairaanakin. Mutta sairaudet pitää sairastaa pois, painottaa Virtanen.