Sata irakilaista tuli hätämajoitukseen Kuopion Leväsen palvelukeskukseen

Kaikki tulijat olivat miehiä, iältään 16-45-vuotiaita. Jatkossa tulee vielä lisää 50 turvapaikahakijaa Leväselle.

Kuopio
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Leväsen palvelukeskuksen edessä.
Sakari Partanen / Yle

Ensimmäinen turvapaikanhakijoiden bussi Kuopioon saapui maanantai-iltana klo 18 aikoihin. Bussista purkautui hyväkuntoisia miehiä. Toinen bussi saapui myöhemmin illalla, yhteensä tulijoita oli maanantaina 99.

Yksi Kuopioon tullut turvapaikanhalija oli Afganistanista, kaikki muut eri puolilta Irakia. Tulijat kävelivät rivakasti palvelukeskuksen ruokalaan, jossa heille pidettiin lyhyt tiedotustilaisuus ennen huoneisiin majoittumista.

Suomeen 26 vuotta sitten Etiopiasta saapunut Tsega Kiflie toivotti turvapaikanhakijat tervetulleiksi Suomeen ja Kuopioon. Hän sanoi toivovansa, että tulijoiden pitää muistaa, että he ovat lähteneet sodan jaloista, mutta nyt he ovat turvassa.

– Jos turva on annettu, pitää kunnioittaa suomalaisia samalla tavalla kuin suomalaisten pitää kunioittaa irakilaisia sääntöjä ja lakeja, jos he menevät sinne, Kiflie sanoi.

"Toivottavasti saan tohtorintutkinnon tehtyä"

Yksi Leväsen palvelukeskukseen hätämajoitukseen tulijoista oli Ali Aldur Bagdadista. Hän oli lähtenyt pakoon uskonnollisia ongelmia.

– Matka meni hyvin, vaikka muutamia vaikeuksiakin oli mukana. Sää oli meille kylmä verrattuna oman maan säähän. Muutamien valtioiden rajoja oli vaikea ylittää.

Ali Aldur haluaa kotoutua mahdollisimman nopeasti ja jatkaa opiskelujaan Kuopiossa. – Opiskelen tietotekniikkaa ja aion jatkaa opiskeluani Suomessa.

– Toivottavasti saan tehtyä maisterintutkintoni täällä Kuopiossa ja myös tohtorintutkinnon.