Porin kaupunginjohtaja: "Teen kaikkeni, että turvapaikanhakijat ovat turvassa"

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen on porilaisten velvollisuus. Hän kertoo kaupungin johdon tekevän kaikkensa, että asukkaiden kysymyksiin annetaan vastauksia ja ennakkoluuloja hälvennetään.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Satalinnan sairaalaan perustetussa SPR:n vastaanottokeskuksessa Harjavallassa 8.9.2015.
Karri Laihonen / Yle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen arvioi, että Liinaharjan vanhainkotiin voidaan sijoittaa 250 turvapaikanhakijaa. Luukkonen esittää vanhainkodin muuttamista vastaanottokeskukseksi.

– Omaisille tiedotetaan asiasta. Noin kuukauden kuluttua tiloihin voi todennäköisesti muuttaa uusia asukkaita. Joitakin muutostöitä tehdään ehkä jo lokakuussa, mutta työ ei haittaa nykyisiä asukkaita, Luukkonen sanoo.

Sopii vastaanottokeskukseksi

Liinaharjaa on pidetty huonona tilana vanhuksille. Turvapaikanhakijoille vanhainkodin tilat ovat Luukkosen mukaan paremmin sopivia.

– On hyvä, että vanhukset saavat vanhustenhoitoon paremmin soveltuvat tilat. Pakolaiset pystyvät itse liikkumaan, ja tilakapasiteetin tarve on heillä erilainen kuin vanhuksilla, Luukkonen arvioi.

Aivan varmaa ei vielä ole, että turvapaikanhakijoita tulee marraskuun alussa. Asiasta tekee päätöksen maahanmuuttovirasto. Vastaanottokeskusten tarve on kuitenkin ollut Suomessa viime aikoina erittäin suuri.

On hyvä, että vanhukset saavat vanhustenhoitoon paremmin sopeutuvat tilat.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Asukkaille oikeaa tietoa

Liinaharjan vanhainkoti sijaitsee tiiviisti rakennetulla alueella Länsi-Porissa muun muassa koulujen ja päiväkotien lähistöllä. Pori aikookin tehdä runsaasti työtä, jotta pelkoihin ja asukkaille herääviin kysymyksiin pystytään vastaamaan.

– Asukkaille tiedotetaan tiiviisti, se on velvollisuutemme. Poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa on jo pohdittu, että tila on turvapaikanhakijoille soveltuva, Luukkonen sanoo.

Kaupunginjohtaja vetoaa voimakkaasti porilaisiin, että turvapaikanhakijat toivotettaisiin tervetulleiksi. Hän myös toivoo, että kaupunkilaiset auttavat kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan.

– Teen kaikkeni, että tänne tulevat saavat kokea olevansa turvassa. Kyse on ihmisistä, jotka ovat saaneet kokea niin paljon, että heitä on kohdeltava täällä hyvin. Ihmisiä askarruttaviin kysymyksiin löytyy varmasti vastaus. Pelkoja saattaa olla, mutta uskon, että ne hälvenevät, Luukkonen sanoo.

Teen kaikkeni, että tänne tulevat saavat kokea olevansa turvassa.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Valtio maksaa vuokran

Kaupunginjohtaja muistuttaa myös siitä, että Pori saa valtiolta kompensaatiota kaupungille aiheutuvista kustannuksista. Maahanmuuttovirasto vastaa tilojen vuokrasta, ja muihinkin kuluihin valtio antaa rahaa.

– Ajatus on tietysti, että jos ihmiset jäävät tänne pidemmäksi aikaa, he kotoutuvat Poriin mahdollisimman nopeasti, oppivat suomen kielen ja integroituvat yhteiskuntaan, Luukkonen sanoo.

Porissa on turvapaikanhakijoita myös Reposaaressa Junnilan leirikeskuksessa, jonka omistavat Porin seurakunnat. Reposaari sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Porin keskustasta.