1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Volkswagenin ex-johtajaa vastaan aloitettiin rikostutkinta

Eronnut toimitusjohtaja Martin Winterkorn on sanonut, ettei hän tietääkseen ole tehnyt mitään väärää.

Ulkomaat
Martin Winterkorn.
Martin Winterkorn.Julian Stratenschulte / EPA

Saksalaiset syyttäjät ilmoittivat maanantaina aloittavansa rikostutkinnan Volkswagenin entistä toimitusjohtajaa Martin Winterkornia vastaan. Tavoitteena on selvittää Winterkornin rooli autojättiä ravisuttavassa päästöskandaalissa.

Winterkorn erosi Volkswagenin johdosta viime keskiviikkona sen jälkeen kun yhtiö oli myöntänyt, että 11 miljoonassa yhtiön valmistamassa dieselautossa on päästölukemia vääristelevä ohjelmisto.

Eroilmoituksessaan Winterkorn sanoi, ettei hän tietääkseen ole tehnyt mitään väärää. Myös yhtiön hallintoneuvosto oli alustavasti antanut Winterkornille synninpäästön sanomalla, ettei hän ollut tietoinen päästöhuijauksesta.

Braunschweigin kaupungin syyttäjien tiedottajan Julia Meyerin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, aikovatko syyttäjät kuulustella Winterkornia. Myöskään arviota tutkinnan kestosta ei tässä vaiheessa esitetä. Meyerin mukaan kyseessä on erittäin laaja tapaus, ja aiemmin vastaavissa tutkinnoissa on kestänyt kuukausia, jopa vuosia.

Winterkornin seuraajaksi nimitettin perjantaina samaan konserniin kuuluvan Porschen toimitusjohtajana toiminut Matthias Müller.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi