1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n rauhanturvaamiseen 40 000 hengen lisäjoukot – Myös Suomi lupaa joukkoja

YK:n rauhanturvaoperaatioista on tullut aiempaa vaativampia ja vaarallisempia. Uudet joukot vahvistavat rauhanturvaamista merkittävästi.

Ulkomaat
YK:n rauhanturvaajia.
YK:n rauhanturvaajia Golanin kukkuloilla elokuussa 2014.Atef Safadi / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi maanantaina, että yli 50 valtiota ovat luvanneet kymmeniätuhansia sotilaita ja poliiseja lisää YK:n rauhanturvatehtäviin.

– Yli 50 valtiota Bangladeshista Kolumbiaan, Suomesta Kiinaan, tekevät lupauksia yhteensä yli 30 000 uudesta sotilaasta ja poliisista, Obama sanoi Yhdysvaltojen järjestämässä rauhanturvaamista käsittelevässä kokouksessa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Myöhemmin Yhdysvaltain hallinto sanoi, että rauhanturvaamiseen luvattujen uusien joukkojen määrä oli noussut 40 000:een.

Uusiin joukkoihin kuuluu muun muassa helikoptereita, pioneerijoukkoja, kenttäsairaaloita ja räjäytysasiantuntijoita. Kiina on luvannut perustaa 8 000 hengen vahvuiset valmiusjoukot. Kolumbia tarjoaa 5 000 rauhanturvaajaa.

Suomi lupasi rauhanturvaamiseen kansainvälisen rannikkojääkäriyksikön ATU:n, erikoisjoukkoja, sotilastarkkailijoita, poliisijoukkoja, suojelutiedustelun erikoisyksikön ja koulutuskapasiteettia.

Käytännössä presidentti Sauli Niinistö vahvisti Suomen jatkavan rauhanturvatehtävissä viidellä osa-alueella, UNIFIL-operaatioissa ja Malin MINUSMA-operaatiossa sekä lähettämällä joukkoja YK:n rauhanturvaoperaatioista vastaavan osaston pyynnön mukaisesti sotilaita tarvittaviin tehtäviin. Lisäksi Suomi lähettää poliiseja muihin YK:n operaatioihin ja kouluttajia muun muassa Itä-Afrikkaan.

Tällä hetkellä YK:n rauhanturvatehtävissä eri puolilla maailmaa palvelee yli 125 000 sotilasta ja poliisia 120 valtiosta.

Rauhanturvajoukkoja vastaan on hyökätty viime kuukausina ainakin Sudanissa Darfurin alueella sekä Somaliassa ja Malissa. Rauhanturvaajia on myös syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä erityisesti Keski-Afrikan tasavallassa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi