Nämä joukot Suomi lupaa YK:n operaatioihin

Presidentti Sauli Niinistö kertoi asiasta rauhanturvahuippukokouksessa New Yorkissa. Hallitusohjelman mukaan Suomi aikoo keskittyä maan kannalta merkityksellisimpiin ja vaikuttavimpiin operaatioihin.

Kotimaa
Presidentti Sauli Niinistö.
Yle

Myös Suomi on luvannut joukkoja YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Presidentti Sauli Niinistö kertoi asiasta (siirryt toiseen palveluun) rauhanturvahuippukokouksessa New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Suomi toimii Unifilin suomalais-irlantilaisen pataljoonan johtovaltiona ensi vuoden loppuun. Suomi aikoo lähettää sotilaitaan Unifil-joukkoihin vielä kahden vuoden ajan tämän jälkeenkin. Kontribuutio on yli kolmesataa henkeä.

Niinistön mukaan Suomi lähettää Minusma-operaatioon sotilastarkkailijoita ja lisää näin operaatioon osallistuvien sotilaiden määrää. Suomen vahvuus on kokonaisuudessaan enintään kaksikymmentä henkeä.

Suomi myös lupaa vuodelle 2017 niin sanottuja ATU-joukkoja, erikoisjoukkoja ja siirrettävän CBRN-laboratorion. ATU-joukkojen vahvuus on enintään 275, erikoisjoukkojen kaksisataa. CBRN-laboratorion vahvuus on enintään 55, vuodesta 2018 alkaen, Niinistö kertoi.

Presidentti totesi Suomen tarjoavan YK:n operaatioihin myös enemmän poliiseja. Tarkoitus on, että Suomi lähettää ensi vuonna kaksikymmentä poliisiasiantuntijaa rauhanturvatehtäviin.

Tämän lisäksi Suomi lisää kapasiteettiaan koulutus- ja harjoitustehtävissä. Tehtävillä tuetaan rauhanturvaamista Afrikassa, erityisesti Itä-Afrikan valmiusjoukoissa.

Hallitusohjelman mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomi vähentää osallistumistaan sotilaallisiin rauhanturvaoperaatioihin. Operaatioissa on määrä keskittyä Suomen kannalta merkityksellisimpiin ja vaikuttavimpiin.

Käytännössä presidentti Niinistö vahvisti Suomen jatkavan rauhanturvatehtävissä viidellä osa-alueella.

Obama mainitsi Suomen

Ulkoministeriön ensi vuoden talousarvioesityksessä arvioidaan, että sotilaallisiin ja siviilikriisinhallintatehtäviin palkattua henkilöstöä on tulevana vuonna noin 690 henkeä. Ministeriö tiedotti asiasta (siirryt toiseen palveluun) eilen maanantaina.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kertonut, että yli viisikymmentä valtiota on luvannut kymmeniätuhansia sotilaita ja poliiseja lisää YK:n rauhanturvatehtäviin. Obama mainitsi lausunnossaan myös Suomen.