Lyly: Hallituksen esityksessä yhä kyse pakkolaista – "Poistettiin kaksi, tuotiin yksi tilalle"

Hallitus ilmoitti eilen korvaavansa sunnuntaityö- ja ylityökorvausten leikkaukset lomarahan osittaisella leikkauksella. "Pakottavalle lainsäädännölle on vaihtoehto, jos löydämme ratkaisun työmarkkinatietä", EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi tänään Ylen aamu-tv:ssä.

Kotimaa
Lauri Lyly ja Jyri Häkämies Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.
Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti eilen illalla, että hallitus muuttaa pakkotoimiaan. Lauri Lyly ja Jyri Häkämies vaikuttivat Aamu-tv:n haastattelussa toiveikkailta neuvottelujen suhteen, vaikka vaikeitakin kysymyksiä on ratkottavaksi.

Hallituksen maanantaisessa esityksessä on edelleen kyse pakkolaista, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly katsoo.

Hän totesi Ylen aamu-tv:n haastattelussa tänään tiistaina, että hallitus aikoo yhä puuttua työehtoihin.

Poistettiin kaksi ja tuotiin yksi tilalle. Sinänsä tilanne ei ole muuttunut.

Lauri Lyly

– Poistettiin kaksi ja tuotiin yksi tilalle. Sinänsä tilanne ei ole muuttunut, Lyly arvioi.

Hallitus ilmoitti eilen maanantaina perääntyvänsä sunnuntaityö- ja ylityökorvausten leikkauksista ja korvaavansa ne lomarahan osittaisella leikkauksella. Samalla oikeus lomarahaan aiotaan muuttaa lakisääteiseksi.

– Jos ajattelee tavallisen keskituloisen kannalta, siinä [esityksessä] puhutaan noin 400–600 euron leikkauksesta lomarahoihin. Sen suuruisista leikkauksista on nyt kyse, Lyly sanoi.

Hänen mukaansa SAK on ollut hyvin kielteinen työehtojen heikentämiseen.

– Ainoa hyvä asia tässä koko hallituksen esityksessä on, että siellä tuli nyt parisataatuhatta ihmistä ilmeisesti näiden lomarahojen piiriin, mitä ei aikaisemmin ole ollut.

– Muuten tämä laki on samanlainen pakkolaki kuin muutkin. Siellä ovat ne muut pakkolait, sairauskarenssit ja muut, vielä pöydässä.

EK: "Lomakorvaus vähiten vaikea"

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti hallituksen esitystä vastauksena julkiseen paineeseen.

Hän arveli aamu-tv:ssä, että lomakorvaus on yleisen mielipiteen ja erilaisten gallupien perusteella "vähiten vaikea".

– Toisaalta iso joukko yrityksiä ja yrittäjiä tulee näiden [lomarahojen] piiriin. Niille se on tietysti kustannus.

Häkämiehen mukaan on syytä muistaa, miksi hallitus on tehnyt esityksensä pakottavalla lainsäädännöllä.

– Sehän johtuu siitä, että meille työmarkkinajärjestöille on tarjottu mahdollisuus tehdä neuvotellen vaihtoehto. Useita kertoja ja edelleen ehkä neljännenkin kerran.

– Pitää muistaa, että tälle pakottavalle lainsäädännölle on vaihtoehto, jos me löydämme ratkaisun työmarkkinatietä. Eilen oli yksi deadline, aikataulu, johon mennessä tätä ratkaisua ei saatu. Neljä järjestöä olisi ollut valmis löytämään vaihtoehtoisen ratkaisun. Katsotaan, tuottaako tämä neljäs jatkoaika tulosta, Häkämies sanoi.