Citykanat veivät sydämen: "Mopo karkaa helposti käsistä"

Yhä useampi kasvattaa kanoja pihapiirissään. Välttämättä kanoja ei tarvitse kasvattaa maalla, se onnistuu myös lähellä kaupungin keskustaa.

luonto
Kanoja citykanalassa.
Kanoja voi pitää vaikka lähellä kaupungin keskustaa. Sen todistaa jyväskyläläinen Päivi Korpivaara.

Tuohimutkan kanalassa lähellä Jyväskylän keskustaa viettää leppoisaa elämää parisenkymmentä kanaa, yksi kukko ja kaksi kukkopoikaa. Kanoilla on hyvin tilaa olla ja liikkua, sekä munia rauhassa, kertoo kanalan omistaja Päivi Korpivaara.

– Munivat kanat alkavat meillä olla jo vanhoja. Munintatahti on tällä hetkellä rauhallinen, korkeintaan yksi muna päivässä.

Kanala ei ole Korpivaaralle liiketoimintaa. Alkujaan piharakennuksessa kanalan osuuden piti olla neljäsosa, nyt rakennus on pelkästään kanalakäytössä.

Kana citykanalan ikkunan takana.
Jaana Polamo / Yle

– Kanalassa mopo karkaa helposti käsistä. Joka vuosi me tähän jotain rakennetaan. Kanat ovat niin kivoja, ihan kuin lemmikkejä, Korpivaara kertoo.

Tietty nokkimisjärjestys

Kanaparvessa hierarkia on tarkka. Jokainen kun tietää paikkansa, niin silloin kanala pysyy myös rauhallisena. Tuohimutkan citykanalassa ylintä valtaa käyttää Hieno-kana.

– Sillä on tullut jopa kukon kanssa hiearkiatappelu, Korpivaara naurahtaa.

Oma lukunsa ovat kanaemot, jotka varjelevat ja suojelevat tipujaan.

– Kana pitää siipensä harallaan ja tiput menevät alle. Se on juuri niin huolehtiva, kuin kanaemo vaan voi olla.

Kanoilla on omat luonteensa, esimerkiksi Sylvi on hyvä sylikana. Siitä tulee myös sen nimi. Kanojen luonteita ei kuitenkaan opi kovin äkkiä, kertoo Päivi Korpivaara.

Päivi Korpivaara ja Sylvi.
Jaana Polamo / Yle

– Tuossa kun seurailee, niin siitä se selviää. Voi siihen mennä useampia kuukausia.

Paljon riippuu myös siitä, kuinka kanaa käsittelee. Pitämällä kanaa paljon sylissä, voi se oppia helposti sylissä pidettäväksi.

Luonnondraamaa citykanalassa

Joskus luonto esittää omaa näytelmäänsä myös Tuohimutkassa, lähellä kaupungin keskustaa.

– Olin itsekin silloin pihassa. Kanahaukka tuli ja tappoi yhden kanan. Olin vajaan viiden metrin päässä, enkä heti huomannut, että se on siellä.

Korpivaara suosittelee syksyn pimeyteen keinovaloa. Moni kana kokee sulkasadon pimeyden vuoksi, lisäksi muninta vähenee päivien lyhentyessä.

Kesäkanaloiden pitäjille Korpivaaran neuvo talven varalle on yksinkertainen.

– Kanat kannattaa laittaa pataan. Turha niitä on talvella pitää huonoissa olosuhteissa, esimerkiksi leikkimökeissä. Aina pitää lämpötilan olla plussan puolella kanalassa.

Kanalan perustaminen vaatii perehtymistä kaupungin sääntöihin. Tietoa kanalanpidosta voit lukea Päivi Korpivaaran blogista (siirryt toiseen palveluun).

Tuohimutkan citykanalassa vieraili Terhi Pirilä-Porvali