1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi tutkinut useita ydinvoimalatyömaan vartijoiden voimankäyttötapauksia

Aktivistit ovat tehneet useita rikosilmoituksia Fennovoiman ydinvoimalatyömaan vartijoiden voimankäytöstä. Poliisin mukaan voimankäyttö on toistaiseksi osoittautunut perustelluksi.

Fennovoima

Tuoreimman rikosilmoituksen on tehnyt Maan ystävät ry:n aktivisti. Järjestön lehdistötiedotteen mukaan työmaa-aidan varressa valokuvannut nainen oli vedetty kolmen keltaliivisen miehen toimesta maahan aitalinjan sisäpuolelle ja hänen kasvonsa oli painettu hiekkaan.

Käsiraudoista syntyneiden ruhjeiden takia henkilö oli hakeutunut lääkäriin ja ollut useita päiviä työkyvytön.

Tiistaita vasten yöllä netissä tehtyä rikosilmoitusta ei vielä aamulla oltu kirjattu poliisin tietojärjestelmään. Ylikomisario Arto Autio kuitenkin vahvistaa, että tapauksesta löytyy poliisiraportti.

– Raportin mukaan henkilö oli yrittänyt alueelle meren puolelta aitaa kiertäen. Koska hän ei ollut poistunut alueelta, kiinniottoa vastustelevaa ja rimpuilevaa henkilöä oli rauhoitettu käsiraudoilla.

Useita rikosilmoituksia vartijoiden voimankäytöstä

Fennovoiman työmaalta on vastaavan tyyppisistä tilanteista tehty aiemmin jo useita rikosilmoituksia.

– Toistaiseksi rikosilmoituksissa kuvatuissa tapauksissa voimankäyttö on osoittautunut perustelluksi.

Aution mielestä rikosilmoituksen tekijöillä on virheellinen käsitys siitä, saako vartija käyttää voimaa aidan sisäpuolelle tunkeutuneiden ja kiinniotettujen poistamiseksi alueelta.

– Asiattomien kiinniotto edellyttää heihin koskemista. Perusteltua ja tarkoituksenmukaista voimaa saa käyttää, Autio sanoo.

Aidattu alue on vaarallinen muun muassa räjäytys- ja maansiirtotöiden ja käytettävän konekaluston vuoksi, Autio muistuttaa.

Lue seuraavaksi