Puolustusministeri Niinistö YK:n operaatioista: Presidentin puheenvuoro ei ole ristiriidassa hallitusohjelman kanssa

Presidentti Sauli Niinistö on kertonut New Yorkissa Suomen sitoutumisesta YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan tämä ei automaattisesti tarkoita, että presidentin mainitsemat joukot lähetetään vuonna 2017 maailmalle.

Kotimaa
Jussi Niinistö.
Henrietta Hassinen / Yle

Presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro (siirryt toiseen palveluun) Suomen osallistumisesta YK:n rauhanturvatoimintaan ei ole ristiriidassa Suomen hallitusohjelman kanssa, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo Yle Uutisille.

Presidentti Niinistö ilmoitti rauhanturvahuippukokouksessa New Yorkissa Yhdysvalloissa Suomen sitoutumisen jatkamisesta YK:n operaatioihin viidellä eri osa-alueella.

Hänen puheenvuoronsa on tulkittu julkisuudessa muun muassa niin, että Suomi lisäisi joukkojaan YK:n rauhanturvaoperaatioissa ja presidentin ilmoittamat määrät ylittäisivät reippaasti sen, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu.

Hallitusohjelman mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomi vähentää osallistumistaan sotilaallisiin rauhanturvaoperaatioihin. Niissä on tarkoitus keskittyä Suomen kannalta merkityksellisimpiin ja vaikuttavimpiin operaatioihin.

Puolustusministeri Niinistö selventää presidentin puheenvuoron ja hallitusohjelman välistä tilannetta Ylelle.

– Ei tässä mitään eroa tai dramatiikkaa ole. Hallitusohjelmassa tosiaan lukee, että Suomi jatkaa aktiivista osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaan. Niin Suomi tulee tekemään, ministeri sanoo.

– Toki ensi vuoden budjettiehdotuksessa esimerkiksi on pieni vähennys sotilaallisen kriisinhallinnan menoihin. Tarkoitus on keskittyä Suomen kannalta merkityksellisimpiin ja vaikuttavimpiin operaatioihin.

Asiaa käsitelty "hyvässä yhteisymmärryksessä"

Puolustusministeri sanoo, että "presidentti Sauli Niinistö on YK:n puheenvuorossaan luvannut tosiaan tietyn määrän joukkoja, mutta kyse on ilmoittamisesta YK:n joukkorekisteriin".

– Eli niiden joukkojen käytöstä päätetään erikseen, jos YK niin haluaa. Toki Suomenkin talous vuonna 2017 vaikuttaa siihen, missä määrin kriisinhallintaoperaatioihin pystytään osallistumaan.

Tämä ei ministeri Niinistön mukaan tarkoita kuitenkaan automaattisesti, että juuri nuo joukot lähetetään vuonna 2017 maailmalle.

Hänen mukaansa asiaa on käsitelty "hyvässä yhteisymmärryksessä" tasavallan presidentin johdolla hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

– Suomi jatkaa edelleen aktiivista osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaan, mutta toki etsii ja keskittyy Suomen kannalta merkityksellisimpiin ja vaikuttavimpiin operaatioihin. Nyt lähitulevaisuudessa voi sanoa, että painopiste on enemmän siirtymässä YK:n operaatioihin, Jussi Niinistö sanoo.