1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Ruotsidemokraattien puoluetoimistolla on valvottu jäsenten sähköposteja

Lehti perustaa tietonsa ruotsidemokraattien henkilöstöpäällikön ja it-vastaavan välisiin sähköposteihin, joissa he keskustelevat valvonnasta. Henkilöstöpäällikkö sanoo, että valvontaväitteet ovat tuulesta temmattuja.

Kuvakaappaus Aftonbladetin verkkosivuilta. Kuva: Aftonbladet

Ruotsalaislehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ruotsidemokraattien korkeat toimihenkilöt ovat valvoneet puolueen luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja aktiivien sähköpostiliikennettä saadakseen tietoja vuodoista ja sisäisestä kritiikistä.

Lehti kirjoittaa, että ruotsidemokraattien henkilöstöpäällikkö Martin Kirchberg ja it-vastaava Edward Plainview ovat olleet valvonnassa keskeisissä rooleissa. Tarkoituksena on ollut pitää silmällä, ovatko jäsenet yhteydessä esimerkiksi rasismia vastustavaan Expo-säätiöön.

Aftonbladet kertoo saaneensa haltuunsa Kirchbergin ja Plainview'n toisilleen lähettämiä viestejä. Eräässä keskustelussa keväältä 2013 Plainview kirjoittaa lehden mukaan näin: "Miten se nyt on... Onko se salaisuus, että minulla on täysi selko siitä, mitä ihmiset kirjoittavat toisilleen?"

Hän kirjoittaa: "Saapuneiden sähköpostien vilkuilun päätarkoituksena on löytää roskapostikaavoja. Ja jos näen, että joku mailaa Expolle, reagoin myös."

"Sen pitää olla salaisuus, että sitä tapahtuu", Kirchberg vastaa Aftonbladetin mukaan.

Kaksikko keskustelee lehden saamissa viesteissä myös muun muassa siitä, miten valvonta olisi parasta järjestää ja millaisia riskejä siitä aiheutuu.

Henkilöstöpäällikkö Kirchberg kiistää Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun)valvonnan ja sanoo väitteiden olevan tuulesta temmattuja. Hänen mukaansa keskustelu Plainview'n kanssa on irrotettu asiayhteydestään. Kirchbergin mukaan puolue siirtyi vuonna 2013 käyttämään omaa sähköpostipalvelintaan, ja roskapostisuodattimen kehittämisen vuoksi viestiliikennettä piti aluksi seurata manuaalisesti.

Expressen (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertoi jo viime kesänä, että ruotsidemokraattien it-osasto oli rakentanut toiminnon, jonka avulla oli mahdollista seurata, lähetetäänkö tiettyihin sähköpostiosoitteisiin viestejä tai onko viesteissä tiettyjä avainsanoja.