Lahti näyttää mallia Suomelle: Sadat opiskelijat keräävät rahaa ja jakavat tietoa turvapaikanhakijoille

Lahden ammattikorkeakoulu on luonut nopeasti mallin, jolla eri alojen opiskelijat voivat osana opintojaan osallistua turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Toimintaa on tarkoitus levittää koko Suomeen.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Lahden Hennalan hätämajoituksessa.
Heikki Ahonen / Yle

Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK) on polkaissut muutamassa viikossa käyntiin turvapaikanhakijoita auttavaa kriisityötä. Opiskelijoita on jatkossa mukana esimerkiksi SPR:n Kontti-tavaratalossa lajittelemassa tavaroita ja katastrofirahaston lipaskerääjinä.

Opiskelijat aloittavat myös turvapaikanhakijoiden terveystarkastukset ja terveysinfot vastaanottokeskuksissa. Tarkoitus on kertoa turvapaikanhakijoille suomalaisesta terveydenhuollosta, millaisiin terveyspalveluihin heillä on oikeus ja mitkä palvelut ovat maksullisia.

Samalla kartoitetaan turvapaikanhakijoiden terveystilannetta ja selvitetään esimerkiksi rokotusten tarvetta.

Suunnitteilla on myös Lahdessa järjestettävä hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerätään varoja pakolaisten auttamiseksi lähtömaissa.

Turvapaikanhakijoiden lapsille aiotaan myös järjestää osallistavaa toimintaa, jota on jo kokeiltu Hennalan hätämajoitusyksikössä Lahdessa.

Kriisityö käyntiin nopeasti

Opiskelijoiden kriisityöhanketta lähti muutama viikko sitten viemään eteenpäin LAMKissa fysioterapiaa opettava Sanna Hakala.

– Ajatus lähti omasta havainnostani, kun näin Facebookissa kuvan rannalla makaavasta, hukkuneesta pojasta. Se synnytti tunteita. Lähdin viemään asiaa vauhdilla eteenpäin.

Uskon, että varmasti sadat opiskelijat osallistuvat tähän.

Sanna Hakala

Hakalan mukaan opiskelijoiden mahdollisuuksiin auttaa on havahduttu muissakin ammattikorkeakouluissa, mutta hänellä ei ole tiedossa, että muualla olisi tekeillä yhtä mittavaa kriisityömallia kuin Lahdessa.

– Olemme yhteistyössä myös Maahanmuuttoviraston kanssa. Heidän mukaansa muut ammattikorkeakoulut eivät ole ainakaan vielä tällaisella volyymilla mukana, Hakala sanoo.

Kriisityö sisällytetään opintoihin. Opiskelijat saavat osallistumisestaan käytännön kokemusta avustustyöstä ja esimerkiksi sairaanhoitajana toimimisesta kriisitilanteissa.

"Pyrimme keventämään yhteiskunnalle koituvia kustannuksia"

5 000 opiskelijan LAMKissa turvapaikanhakijoiden auttamiseen osallistuu tavalla tai toisella vähintään satoja opiskelijoita, arvioi Hakala. Lopullista määrää on tässä vaiheessa vaikea arvioida, koska avun tarjoamisen tapoja vasta selvitellään ja kokeillaan.

Ammattilaiset pääsevät toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, ja opiskelijat hoitavat sellaisia tehtäviä, joita voivat.

Sanna Hakala

– Pelkästään Hennalan hätämajoituskeskukseen rekrytoitiin vapaaehtoisia alkuvaiheessa 70 ihmistä. Opiskelijat ovat lähdössä mukaan paljon ennakoitua isommalla volyymilla. Uskon, että varmasti sadat opiskelijat osallistuvat tähän.

Toimintamalli on tarkoitus levittää muihinkin maan ammattikorkeakouluihin, kunhan toimiva malli on ensin kehitetty Lahdessa. Tarkoitus on paitsi auttaa, myös keventää kriisistä yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.

– Pyrimme keventämään yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Ammattilaiset pääsevät toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, ja opiskelijat hoitavat sellaisia tehtäviä, joita voivat, Hakala sanoo.

LAMK suunnittelee ja toteuttaa kriisityötä yhteistyössä Maahanmuuttoviraston, SPR:n ja lasten oikeuksia edistävän järjestön World Visionin kanssa.