1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autoliitto: VW joutuu korvaamaan, jos korjattujen autojen teho laskee tai kulutus lisääntyy

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo, että Volkswagen-konserni on vahingonkorvausvelvollinen asiakkailleen, mikäli manipulointiepäilyjen vuoksi korjattavien autojen ominaisuudet muuttuvat korjauksen jälkeen. Asia on Niemisen mukaan selvä, sillä VW on itse myöntänyt manipulointinsa.

Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Lakimiestaustainen Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen on vakuuttunut VW-konsernin vahingonkorvausvelvollisuudesta. Hän uskoo, että tehtävät korjaustoimenpiteet saattavat hyvinkin vaikuttaa auton käyttöominaisuuksiin.

– Jos korjaus on sellainen, että se johtaa polttoaineen kulutuksen nousuun, niin silloin auto ei enää ominaisuuksiltaan vastaa sitä, mikä on myyty. Ja sama, mikäli teho laskee, niin se ei ole ominaisuuksiltaan enää vastaava. Numeraaliset luvut ovat tärkeitä, kun ihminen tekee ostovalintoja.

Autoliitossa on myös kiinnostuttu siitä, miten tehtäväksi tulevat korjaustoimenpiteet vaikuttavat aikanaan autojen jälleenmyyntiarvoon.

– Jos auton elinajan aikaiset kustannukset nousevat, niin on selvä juttu, että valmistaja on vahingonkorvausvelvollinen. Jos sinne lisätään korjauksen yhteydessä laitteita, niin siitä aiheutuu auton omistajalle ylläpito- ja huoltokustannuksia, jos niistä huolehtiminen jää kuluttajan velvollisuudeksi, Nieminen luettelee.

Autoliiton Nieminen odottaa VW-konsernin tulevista korjaustoimenpiteistä pitkää prosessia. Osa autoista on varmasti jo poistunut liikenteestä ennen kuin viimeinen päivitys tai korjaus on saatu kaikkiin autoihin tehtyä. On mahdollista, että kaikkia autoja ei edes kannata korjata. VW-konserni saattaa hyvinkin korvata vahingon ostamalla autot pois.

– Tässä tapauksessa osapuoli on myöntänyt tehneensä tämän tahallaan. Silloin vahingonkorvausvelvollisuus on selvä, Nieminen sanoo.