1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

E-pillereitä saa terkkarilta, kondomeja ei – "Niiden käyttöön kyllä ohjeistetaan"

Terveydenhoitaja voi kartoitusten ja haastattelujen jälkeen ojentaa oppilaalle kolmen kuukauden edestä e-pillereitä. Kondomeja terveydenhoitajalta ei välttämättä jaettavaksi asti löydy.

Kotimaan uutiset
E-pillereitä pöydällä.
Yle

Kouluterveydenhoitaja voi antaa nuorelle yläkoululaiselle kolmen kuukauden aloituspakkauksen ehkäisypillereitä. Kondomeja ei kuitenkaan jaeta.

– Jos tarve tulee, eli nuori tai hänen vanhempansa ottaa asian esille, niin e-pillereitä voidaan antaa. Kolmen kuukauden aloituspakkaus on maksuton. E-pillereitä annetaan ehkäisyyn tai muuhun tarpeeseen, esimerkiksi kuukautisiin tai akneen. Sen jälkeen on terveydenhoitajan ja lääkärin kontrollikäynnit määräajoin, Kajaanin Keskuskoulun terveydenhoitaja Tuija Pöllänen kertoo.

– Kouluterveydenhoitajan vastaanotolla ei ole kondomeja jaossa. Niiden käyttöön kyllä ohjeistetaan, että miten se asetetaan ja miten sitä käytetään.

Nuorille tehdään kahdeksannella luokalla laaja-alainen terveystarkastus. Vanhemmat ja oppilas täyttävät kaavakkeet etukäteen, jonka jälkeen vastaukset käydään läpi yhdessä terveydenhoitajan kanssa.

– Jos siinä tulee askarruttavia asioita esimerkiksi ehkäisyyn liittyen, niin niistä keskustellaan ja annetaan tarvittaessa opastusta, Pöllänen sanoo.

Alueiden välillä on eroja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kunnat tarjoaisivat nuorille ilmaista ehkäisyä ja neuvontaa. E-pillereiden lisäksi myös kondomeja olisi hyvä tarjota. THL:n ja Väestöliiton yhteinen Kumita (siirryt toiseen palveluun) -kampanja ajaa asiaa.

– Se vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Helsingissä ensimmäisen kierukan saa maksutta. Kampanjassa pyrimme esimerkiksi siihen, että jokainen kahdeksasluokkalainen nuori saisi ainakin yhden ilmaisen kondomin, THL:n projektikoordinaattori Suvi Nipuli kertoo.

Nipuli uskoo ilmaisten e-pillereiden olevan myös kunnille ilmaisia.

– Epäilen, että joissain kunnissa ne voivat olla lääkeyhtiöiden kustantamia.

"Kondomi on vain kertaratkaisu"

Kainuussa tilanne on toinen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä kustantaa nuoren ensimmäiset, terveydenhoitajan kautta saatavat e-pillerit.

Tyttöjä muistutetaan, että e-pillerit suojaavat vain raskaudelta, kondomit myös seksitaudeilta.

Maila Moilanen

– Jos terveydenhoitaja päättää tarkan haastattelun ja lääkärin konsultoinnin jälkeen, niin kolmen kuukauden aloituspakkaus on maksuton. Näin nähdään soveltuvatko ne nuorelle, Kainuun soten koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tulosyksikön päällikkö Maila Moilanen toteaa.

– Kondomi on vain kertaratkaisu. Niitä jaetaan toisinaan tapahtumissa. Kondomi on kuitenkin ensimmäinen ehkäisyväline, josta nuorille kerrotaan. Tyttöjä muistutetaan, että e-pillerit suojaavat vain raskaudelta, kondomit myös seksitaudeilta, Moilanen jatkaa.

Moilanen ja Kajaanin Keskuskoulun terveydenhoitaja Tuija Pöllänen toivovat, että nuoret parit tulisivat yhdessä keskustelemaan ehkäisystä ja vaihtoehdoista.

– Toivomme, että etenkin vakituisesti seurustelevista molemmat tulisivat käymään, jotta ehkäisy olisi yhteinen asia. Toivomme myös, että ehkäisykustannukset jaettaisiin parin kesken.

Kouluterveydenhoitajan vastaanotolla ei ole kondomeja jaossa.

Tuija Pöllänen

THL:n Suvi Nipuli pitää kondomien jakoa nuorille hyvin tärkeänä asiana.

– Se olisi tärkeää seksitautien sekä raskauden ehkäisyssä. Ja kondomit kun käyvät kaikille miehille, niin heteroille kuin homoillekin.

– Ehkäisy on molempien asia, eikä se saa olla vain naisten harteilla, Suvi Nipuli lisää.

Lue seuraavaksi