Professori: Yo-kirjoitukset turha rahareikä

Jyväskylän yliopiston kemian aineenopettajakoulutuksesta vastaava professori Jan Lundell suomii ankarasti ylioppilaskirjoituksia. Hänen mukaansa kirjoitukset ohjaavat opiskelijoita kohdistamaan liikaa huomiota kirjoituksiin muun oppimisen kustannuksella.

Kotimaa
Ylioppilaskirjoitukset
Tommi Parkkinen / Yle
Jan Lundell.
Professori Jan Lundell.Ulriikka Myöhänen / Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kemian aineenopettajakoulutuksesta vastaava professori Jan Lundell kirjoittaakolumnissaan (siirryt toiseen palveluun)Jyväskylän yliopiston Tiedonjyvä -lehdessä, että ylioppilaskirjoitusten poistaminen säästäisi sekä rahaa että opiskelijoita. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset nielaisevat rahaa kaksi kertaa vuodessa, ja kirjoitusten poistaminen vapauttaisi lukiossa puoli vuotta opetukseen.

Lundellin mukaan kirjoitusten poistaminen mahdollistaisi lukioissa laajemman opetuksen, paremman projektitoiminnan ja terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen.

Kirjoitusten tilalle Lundell tarjoaa jatkuvaa arviointia. Hänen mukaansa kirjoitukset "rajoittavat opiskelua ja ohjaavat opiskelijat alittamaan riman heidän kohdentaessaan kaiken huomion ylioppilaskirjoituksissa pärjäämiseen".

"Ylioppilaskirjoitusten poistamisella olisi myös suuri kansallinen taloudellinen merkitys", kirjoittaa Lundell, ja jatkaa: "lukiossa ei enää tarvitsisi maksaa koekohtaisia maksuja jokaiselta ylioppilaskirjoitusten kokeelta. Samalla YTL:n rahantekokoneen poistuminen vapauttaisi ne sadat ylioppilaskirjoitusten työllistämät asiantuntijat ja sensorit tutkimukseen ja opetukseen - työhön, joka heidän alkuperäinen työnkuvansa on".

Lundell näkee myös, että ylioppilaskirjoitusten poistaminen ohjaisi korkeakoulujen pääsykokeita enmmän soveltuvuuden suuntaan, ja päätyy siihen, että ylioppilaskirjoitukset ovat Suomen lukiokoulutuksen suurin pedagoginen este.

Suomen ja lukiokoulutuksen eduksi olisi koulutuksen pedagoginen laatu – ja siihen ylioppilaskirjoitukset ovat ylivoimaisesti suurin rakenteellinen este.