Uusi-Seelanti aikoo perustaa valtavan merensuojelualueen

Uuden-Seelannin pääministeri kertoi suunnitelmasta YK:n yleiskokouksessa. Pinta-alaltaan suunnilleen Ranskan kokoisella alueella ei saisi jatkossa kalastaa tai etsiä mineraaleja. Suojelualue pyritään perustamaan ensi vuoden lokakuuhun mennessä.

luonto
Ryhävalaan pyrstö
Ryhävalaiden vaellusreitti kulkee eteläisen Tyynenmeren poikki. Laji on toipunut sukupuuton partaalta.Jiri Rezac / Greenpeace / EPA

Uusi-Seelanti aikoo perustaa yhden maailman suurimmista merensuojelualueista eteläiselle Tyynellemerelle.

Pääministeri John Key sanoi YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa maanantaina, että Kermadecin merensuojelualue kattaisi noin 620 000 neliökilometrin alueen suunnilleen tuhat kilometriä Uuden-Seelannin rannikolta koilliseen. Alue olisi näin pinta-alaltaan hiukan Ranskaa pienempi.

Keyn mukaan alueella elää tuhansia tärkeitä eläinlajeja, kuten valaita, delfiinejä, merilintuja ja harvinaisia kilpikonnia.

– [Se] on yksi maailman maantieteellisesti ja geologisesti monipuolisimmista alueista, Key sanoi tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Siellä on maailman pisin merenalainen tulivuoriketju ja maailman toiseksi syvin, kymmeneen kilometriin ulottuva syvänmeren hauta, Key kertoi.

Suojelualueen perustamiseen tarvittavat lait pyritään säätämään lokakuuhun 2016 mennessä. Alueen suojeleminen tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi kalastaminen ja mineraalien etsintä olisi kiellettyä.

Kartta
Yle uutisgrafiikka

Ympäristöjärjestöt kiittelivät Keyn ilmoitusta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Uuden-Seelannin kalastusteollisuuden etujärjestön puheenjohtaja George Clement sanoi tiedon tulleen varoittamatta ja huomautti, että uusi suojelualue vaikuttaisi myös tärkeän vientituotteen tonnikalan pyyntiin.

Kanadalaisyhtiö Nautilus Minerals odottaa Reutersin mukaan parhaillaan lupaa etsiä mineraaleja merenpohjasta Kermadecin alueella.

– Kermadecin alue on poikkeuksellinen paikka ja hyvin paljon suojelun tarpeessa, ennen kuin suuren mittakaavan hyväksikäyttö todella alkaa, Jonathan Gardner Victorian yliopiston biotieteiden laitokselta sanoi AFP:lle.

Lähteet: AFP, Reuters