Riisikakuissa liikaa arseenia – ei suositella alle 6-vuotiaille

Jos lapsi syö 2-4 riisikakkua viikossa, on olemassa riski saada liikaa syöpävaarallista arseenia. Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelverketin tutkimuksessa on havaittu riisikakkujen sisältävän runsaasti arseenia. Vasta ensi vuoden alussa on tulossa raja-arvot elintarvikkeiden arseenipitoisuuksille.

Kotimaa
Riisikakkuja
Derrick Frilund / Yle

Livsmedelverketin tänä vuonna tekemissä tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun) on havaittu arseenipitoisuuksia erityisesti analysoiduissa riisikakuissa ja kokojyväriisissä.

Riisin arseenipitoisuuksia on tutkittu aiemminkin Eviran ja Livsmedelverketin (siirryt toiseen palveluun) yhteistyönä. Riisi kerää luonnostaan helposti arseenia ja suositukset ovat rajoittaneet esimerkiksi riisimaidon käyttöä.

Alle kuusivuotiaille riisimaitoa ei suositella yksinomaisena juomana, mutta muuten riisiä on suositusten mukaan voinut käyttää monipuolisen ruokavalion osana. (Evira 2015)

Nyt Livsmedelverketin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) neuvotaan vanhempia, etteivät antaisi riisikakkuja alle kuusivuotiaille ollenkaan. Tutkimusten mukaan 2-4 riisikakkuja viikossa syövä lapsi saattaa saada liikaa arseenia. Koska lapset ovat pienen painonsa vuoksi herkin ryhmä ravinnon haitta-aineiden vaikutuksille.

– Riisikakut sisälsivät eniten arseenia, joten neuvomme, ettei niitä annettaisia alle kuusivuotiaille lapsille, sanoo Livsmedelverketin toksikologi Rickard Bjerselius Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Ei syytä paniikkiin

Riisiin arseeni tulee luonnollisesti maaperästä tai kasteluveden mukana, joten arseenia kertyy myös luomuriisiin.

Ihmiset keräävät riisiä.
Arseeni päätyy riisiin maaperästä.Luong Thai Linh / EPA

Arseenin vaikutukset näkyvät vasta pitkäaikaisen altistuksen tuloksena, joten vanhempien ei ole syytä pelästyä enempää. Jatkossa on kuitenkin syytä monipuolistaa lapsen ruokavaliota ja vähentää riisin käyttöä.

Arseenin on todettu aiheuttavan keuhko-, iho-, munuais- ja rakkosyöpää sekä ihovaurioita (siirryt toiseen palveluun). Nämä sairaudet ovat kuitenkin ilmenneet yleensä arseenia hengittäneillä valimotyöntekijöillä tai juomavden kautta altistuneilla.

Pitoisuuksille raja-arvot ensi vuonna

Arseenipitoisuuksille on tulossa ensi vuoden alusta raja-arvot. EU-komissio on hyväksynyt neljä epäorgaanisen arseenin raja-arvoa eri tuotteille.

  • Kiehauttamaton, hiottu riisi 0,20 mg/kg
  • Kiehautettu ja esikuorittu riisi 0,25 mg/kg
  • Riisivohvelit, -vohvelikeksit, -keksit ja -kakut 0,30 mg/kg
  • Riisi, joka on tarkoitettu imeväisille ja pikkulapsille tarkoitettujen elintarvikkeiden valmistukseen 0,10 mg/kg

_ (lähde: KOMISSION ASETUS (EU) 2015/1006, annettu 25.6. 2015)_

Yli kuusivuotiaiden lasten ja aikuisten kannattaa ruotsalaisohjeiden mukaan rajata riisin käyttöä. Lapsilla maksimi viikkokäyttö on neljä ja aikuisilla kuusi kertaa.