"Rahapelien yhdistäminen välttämätöntä"

Osa raviväestä pelkää hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan rahapelit tulisi yhdistää samaan yhtiöön. Toiset pitävät uudistusta välttämättömänä. Itse lukeudun jälkimäiseen porukkaan, sanoo Jorma Ojapelto, Vermon raviradan pitkäaikainen toimitusjohtaja.

Kotimaa
Arkistokuvaa VermostaYLE

Laajat hartiat kantavat paremmin, perustelee Ojapelto. Hän on seurannut hallintoa läheltä ja päättelee, että hevospeliyhtiön omat hartiat eivät tue kilpailukykyistä tuotekehitystä. Rahapelit tulisi yhdistää samaan yhtiöön.

Jorma Ojapelto pestautui 1970-luvulla suoraan kauppakorkeakoulusta tuolloin maineikkaan Forssan Pilvenmäen radan toiminnanjohtajaksi. Hevoskärpänen oli purrut jo kotona Oulun seudulla.

Forssasta Ojapelto siirtyi Lahden Jokimaalle. Viimeiset parikymmentä vuotta hän on johtanut maan päärataa, Vermoa. Hän on virallisesti siirtynyt eläkkeelle, mutta konsultoi rataa edelleen vuoden 2017 Kuninkuusraveihin saakka. Kokemuksella ja suhteilla on arvonsa.

Tehoa tilankäyttöön

– Vermo tavoittelee uudenlaista näkemystä ratatoiminnasta. Hevosalaa ja ylipäänsä eläinharrastusta on tarkoitus tiivistää, kertoo Ojapelto uusista suunnitelmista.

Alueen uusin tulokas on pieneläinklinikka. Hevosklinikka toimii jo. Rata puuhaa ratsastustallia yhdessä Ypäjän hevosopiston kanssa. Suurille kiinteistöille täytyy kehittää käyttöä myös kilpailupäivien ulkopuolella.

Raviurheilu on Ojapellon aikana elänyt jyrkät nousut ja loivat laskut.

– Ainakin talous on nyt kunnossa, hän luonnehtii tätä aikaa.

Murros näkyy katsomossa. Parikymmentä vuotta sitten yleisöä oli kolminkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Nyt kaikki on verkossa: kuva, ääni ja pelit. Pelaaja voi lyödä vetonsa kioskilla tai kotisohvalla. Kuninkuusravit ja ratojen omat huippuajot ovat edelleen kansanjuhlaa.

Yleisöä on katsomossa tavallisena arki-iltana toista tuhatta. Pelivaihto lähentelee 800 000 euroa. Vakiintunein ryhmä on keski-iän ylittäneet miehet, toinen porukka nuoret miehet. Finlandia-ajossa, Derbyssä, teematapahtumissa ja naistenilloissa houkutellaan radan varteen ensikertalaisia.

Kimppaomistus on lisääntynyt tuntuvasti. Hevosen omistajia saattaa olla satoja. Kustannukset ovat pienet, toiset hoitavat eläimen ja kilpailuasiat, mutta itse saa jännittää ja seurata. Uusi omistaja pääsee helposti harrastuksen saloihin.

Jalo laji

Hevosten doping ja dopingtestaus ovat käytäntöinä yhtä vanhoja kuin ihmisurheilijoiden vastaavat. Kiellettyjä aineita testataan joka raveissa. Mahdolliset käryt ovat yleensä jäämiä lääkkeistä, kertoo Ojapelto.

Mitä Ojapelto vastaa niille, jotka sanovat raviurheilua eläinrääkkäykseksi.

– Kiistän ehdottomasti. Hevonen nauttii kilpailusta. Hevosen hyvinvointi näyttää monille hevosmiehille olevan tarkemmin seurattu asia kuin perheenjäsenten kunto. Hienostuneempi laji tämä on kuin moottoriurheilu.

Jorma Ojapelto paljastuu sillä tavalla harvinaiseksi hevosmieheksi, että häntä kiinnostaa muukin urheilu ja kulttuuri laajasti.

– Valentino Rossin elämää seuraan niin paljon kuin pystyn. Myös autot kiinnostavat. Rakkaimmat harrastukset ovat musiikki ja kuvataiteet. Blues saa liikkeeseen. Levyjä on tuhansittain, kitaroita 15.

Lars-Gunnar Nordström, Göran Augustson ja Reino Hietanen ovat hänelle läheisimmät nykytaiteilijat.