1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL: Makeisvero ei ratkaise yksin makeiskulutusta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella pidetään valitettavana, että hallitus poistaa makeisveron makeisilta ja jäätelöiltä. Päätös on laitoksen mukaan askel huonompaan suuntaan, mutta poiston vaikutus ei ole makeisten kulutukseen kovin suuri.

Kuva: Yle

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää valitettavana makeisveron poistoa EU-säädösten vastaisena.

– Hintojen kautta vaikuttaminen verolla on vain yksi keino ehkäistä makeisten käyttöä ja sokerin kertymistä vartalolle, erityisasiantuntija Heli Reinivuo THL:stä kertoo uudesta tilanteesta.

Veron poisto ei merkitse THL:n arvion mukaan paluuta lähtötilanteeseen ennen veron käyttöönottoa viisi vuotta sitten. Sokerin ylikulutukseen voidaan Reinivuon mukaan vaikuttaa jatkossa enemmän valistuksella ja muun muassa makeisautomaattien sijoittelulla koulussa ja yleisillä paikoilla.

THL:n pitää makeisveroa melko toimivana keinona ohjata kulutusta. Reinivuon mukaan verolla on ollut erityistä merkitystä kuluttajille ja kotitalouksille, jotka joutuvat miettimään tarkkaan rahankäyttöä.

Kun makeisveron käyttöön ottoa pohdittiin reilu viisi vuotta sitten, hallitus ei miettinyt muita keinoja vaikuttaa kulutukseen.