1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovinkeräyspisteet tekevät paluun – "Voi olla, että ihmiset ovat oppineet jo lajittelemaan"

Kotitalousmuovin kerääminen alkaa ensi vuoden alussa 500 keräyspisteellä ympäri maata. Muovinkeräyspisteitä tulee muun muassa kauppoihin ja kierrätyspisteisiin.

Kotimaan uutiset
Ekopiste on hyötyjätteiden keräyspiste, joissa kerätään lasia, metallia, kartonkia, paperia ja tekstiilijätettä.
Tiia Korhonen / Yle

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva asetus velvoittaa muovia käyttävän teollisuuden huolehtimaan kuluttajien muovipakkausten keräämisestä ja kierrättämisestä. Kotitalousmuovin kerääminen alkaa 500 keräyspisteellä ympäri maata.

– Kainuuseen on alustavien suunnitelmien mukaan tulossa 3–4 muovinkeräyspisteitä. Pisteet tulisivat Kajaaniin ja Vuokattiin kauppojen yhteyteen, kertoo toimitusjohtaja Jukka Oikarinen Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokympistä.

Kainuussa otetaan puhdasta muovia jatkuvasti vastaan jokaisella lajitteluasemalla ja Majasaaren jätekeskuksessa. Aikaisemmin muovia vastaanotettiin myös ekopisteillä, mutta siitä jouduttiin luopumaan.

– Astiaan kertyi puolet muovia ja puolet sekajätettä. Astioita käytettiin käytännössä roskiksina, joten jouduimme siirtymään valvottuun vastaanottoon. Voi olla, että ihmiset ovat oppineet jo lajittelemaan, Oikarinen pohtii.

"Palvelutaso kestää vertailun muuhun maahan"

Kainuussa ekopisteet siirtyvät ensi vuoden alussa tuottajayhteisö Rinki Oy:n ylläpitämiksi. Oikarisen mukaan muutos ei tule juuri vaikuttamaan kainuulaisten kotitalousjätteiden kierrätykseen.

Astioita käytettiin käytännössä roskiksina, joten jouduimme siirtymään valvottuun vastaanottoon.

Jukka Oikarinen

– Kainuussa palvelutaso kestää vertailun muuhun maahan. Meillä on hyvä ja toimiva verkosto. Rinki kelpuutti lähes kaikki Kainuun ekopisteet omaan verkostoonsa, koska ne on sijoitettu ja rakennettu hyvin. Muualla maassa osa voi hävitä pois, Oikarinen kertoo.

– Kyltit ja väritykset voivat muuttua, mutta kainuulaisten näkökulmasta suurta muutosta ei tapahdu. Yksittäisiä, syrjässä olevia lasipisteitä kerätään pois ennen lumen tuloa, mutta lasia kerätään edelleen asiointipaikkojen yhteydessä olevilla ekopisteillä. Se on järkevää, koska kurkkupurkin voi viedä samalla keräykseen, kun hakee kaupasta uuden, Oikarinen sanoo.

Lue seuraavaksi