Kansanedustaja Kärnä: Norja ja Ruotsi haluavat yhteistyötä ratayhteyksien kehittämisessä

Kansanedustaja ja pohjoismaiden neuvoston jäsen Mikko Kärnä (kesk.) jätti kesällä kirjallisen kysymyksen Norjan ja Ruotsin hallituksille pohjoisten liikenneyhteyksien kehittämisestä. Kysymyksessä tiedusteltiin, mihin maiden hallitukset toivoisivat uusia ratayhteyksiä suunniteltavan ja olisivatko ne valmiita toteuttamaan kyseisiä hankkeita yhteispohjoismaisesti.

Norja
Junayhteydet ovat olleet Tavastilalle tärkeitä varsinkin alueella sijainneen tiilitehtaan vuoksi.
Jaakko Mäntymaa / Yle

Nyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo Norjan ja Ruotsin hallitusten lähettämistä vastauksista mediatiedotteella.

Tiedotteen mukaan Norjan hallitus katsoo vastauksessaan, että Suomen puolelle kaavailtujen uusien ratayhteyksien Kolari-Skibotn ja Rovaniemi-Kirkenes suunnittelutyön käynnistämiselle Norjassa ei ole vielä riittäviä perusteita. Norja ilmoittaa, että Suomen valtion viranomaiset eivät ole ottaneet asiassa konkreettisesti yhteyttä liikenneministeriöön.

– Mikäli Suomessa on kuitenkin selvää kiinnostusta uuden tavararadan suunnitelmien edistämiseen, Norja suhtautuu omalta osaltaan avoimesti yhteistyöhön osallistumiseen, Kärnän lähettämässä tiedotteessa tiivistetään Norjan vastausta.

– Ruotsin ja Norjan hallitukset ovat yhtä mieltä siitä, että rajat ylittävien infrastruktuurihankkeiden kehittämisen tulee tapahtua jatkuvassa dialogissa maiden hallitusten kesken. Ruotsin hallitukselle ei ole tullut Suomen hallitukselta tiedustelua koskien yhteistyötä liittyen Suomen rautatieyhteyteen Jäämerelle ja siksi asiaan ei tässä vaiheessa voida ottaa kantaa, tiedotteessa jatketaan.

Kärnän mukaan on hämmästyttävää, että asiat ovat seisseet paikoillaan. Kärnän mukaan kyse on ainoastaan Suomen passiivisuudesta.

– Uusien ratahankkeiden edistäminen vaatii ehdottomasti neuvotteluja valtionpäämiestasolla, siitä on nyt mustaa valkoisella. Olen keskustellut aiheesta liikenneministeri Anne Bernerin kanssa ja ilokseni voin ilmoittaa, että Berner on jo sopinut tapaamisen asian tiimoilta Norjalaisen kollegansa Ketil Solvik-Olsenin kanssa, toteaa Kärnä tiedotteessaan.

Kärnä toivoo, että neuvottelut johtavat lähiaikoina tulokseen ja päätöksiin siitä, mihin uusia rautatieyhteyksiä halutaan kehittää. Tätä Kärnä pitää Suomen kansallisena etuna.