Piispantarkastuksessa ei enää syynätä asiakirjoja, vaan keskitytään seurakuntien tulevaisuuteen

Ennen vanhaan piispantarkastus oli seurakunnille voimainponnistus, jossa tutkittiin paperi paperilta, mitä yhteisössä oli tapahtunut. Nyt katse on käännetty eteenpäin ja seurakuntia halutaan tukea niiden työssä. Piispa antaa myös kiitosta kulttuurihistorian vaalimiselle seurakuntien arkistoissa.

Kotimaa
Piispa Seppo Häkkinen
Yle

Piispantarkastuksia tehdään edelleen seurakunnissa säännöllisin väliajoin. Enää ne eivät kuitenkaan ole niin raskaita toimenpiteitä kuin ennen, kun suurin osa seurakuntien toimintaan liittyvistä tiedoista saadaan erilaisista järjestelmistä.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen sanoo, että nykyisin piispantarkastusten painopiste on keskusteluissa seurakuntalaisten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa.

– Ennen piispantarkastuksissa katsottiin menneeseen, nyt suunta on tulevaisuuteen ja seurakuntien toiminnan tukemiseen, Häkkinen sanoo.

Kukin piispantarkastus räätälöidään seurakuntia ja niiden ajankohtaisia asioita varten. Tarkastukset tehdään tuomiokapitulin ja seurakuntien tiimityönä. Esimerkiksi Lappeenrannan seurakuntayhtymässä päivitetään seurakunnan strategiaa. Lisäksi tarkastuksissa voidaan selvittää seurakunnan kriisivalmius erilaisten onnettomuuksien tai vaikkapa alueelle tulevan turvapaikanhakijoiden määrän takia.

Turvapaikanhakijoiden tulo testaa seurakuntien kriisivalmiuden

Seurakuntien kriisivalmiutta on viime vuosina kohotettu merkittävästi. Nykyisin seurakunnissa on koulutettua väkeä kohtaamaan erilaisia yhteiskunnan kriisejä tai häiriötilanteita. Esimerkiksi Lappeenrannan seurakuntayhtymä on testannut kriisitoimintaansa alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden yhteydessä.

Se on korvaamatonta suomalaista kulttuurihistoriaa, kun seurakunnat ylläpitävät arkistojaan.

Seppo Häkkinen

Häkkisen mukaan nyt maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden osalta seurakunnilla on hyvä yhteys viranomaisiin. Seurakunnilta on kyselty muun muassa majoitustiloja sekä apua tavarakeräyksiin.

Konnunsuon vastaanottokeskuksen kanssa Lappeenrannan seurakunnat ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. Vastaanottokeskuksessa tehdään muun muassa perhetyötä ja asukkaat voivat halutessaan tavata diakoneja ja pappeja.

Seurakunnat ylläpitävät kulttuurihistoriaa

Yhtenä piispantarkastusten kohteena ovat seurakuntien arkistot. Vanhoja kirkonkirjoja löytyy edelleen paperiversioina, vaikka iso osa onkin jo digitoitu.

Häkkinen pitää arkistojen ylläpitoa historiallisesti merkittävänä.

– Se on korvaamatonta suomalaista kulttuurihistoriaa, kun seurakunnat ylläpitävät arkistojaan.