Piispa turvapaikanhakijoista: "Hätä ja lähimmäisenrakkaus eivät tunne rajoja"

Piispa Seppo Häkkisen mielestä turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen punnitsee erityisesti sen, miten yhteiskunta osaa kohdata muita. Ihmiset joutuvat kysymään itseltään, mihin he oikeasti uskovat.

Kotimaa
Vastaanottokeskuksen majoitustilat
Krista Karppinen/Yle

Onko turvapaikanhakijoiden erilainen uskonto haaste Suomen seurakunnille? Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen muistuttaa, että kaikki turvapaikanhakijat eivät suinkaan ole muslimeja.

– Huomattava osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on kristittyjä. Sanoisin, että jopa kolme neljäsosaa on kristittyjä. Nyt tietysti Suomeen saapuu suuri joukko irakilaisia, ja he kyllä ovat muslimeja, Häkkinen huomauttaa.

Eri uskontoa suurempi haaste seurakunnille on kielitaito. Yhteisen kielen puuttuminen saattaa haitata auttamista käytännön asioissa. Seurakunnissa on kuitenkin piispan mukaan esimerkiksi lähetystyössä olleita ihmisiä, joilla on osaamista erikoisemmissakin kielissä.

Kristillinen seurakunta ei voi välttää kohtaamista

Häkkisen mukaan suomalaiset joutuvat nyt kysymään itseltään, mihin he oikeasti uskovat. Vaikka eri uskontojen johtajien tasolla vuoropuhelu Suomessa toimii, tämä luonteva vuoropuhelu pitäisi siirtää paikallistasolle.

Kristittyinä meidän on autettava lähimmäisiämme.

Seppo Häkkinen

– Kristillinen seurakunta ei voi välttää kohtaamista, jos se haluaa olla aidosti kristitty, Häkkinen toteaa.

Pakolaistilanteen keskellä ei piispan mielestä saa kuitenkaan olla sinisilmäinen. Häkkinen antaa silti täyden tukensa nykytilanteessa työskenteleville viranomaisille.

– Paljon on silti turhaa vastakkainasettelua, sillä hätä ja lähimmäisenrakkaus eivät tunne rajoja, Häkkinen korostaa.

– Kristittyinä meidän on autettava lähimmäisiämme. Nyt tarvitaan kohtaamisia ihmisten kanssa silmäkkäin. Seurakunnat voivat tehdä tässä paljon.

Piispa Seppo Häkkinen vierailee Joutsenon vastaanottokeskuksessa lokakuussa.