1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyväntekijöiden vastaisku tylyille maanmiehilleen Suomessa – röykkiöittäin tavaralahjoituksia turvapaikanhakijoille

Kouvolassa SPR:n tilat ovat täyttyneet kattoa myöten turvapaikanhakijoille tuoduista lahjoituksista, mutta vapaaehtoisia lajittelijoitakin riittää. SPR:n väki arvioikin turvapaikanhakijoihin kohdistuneen vastustuksen kasvattaneen auttamishaluja entisestään.

Kuva: Olli Törönen / Yle

Kouvolan Voikkaalla sijaitsevissa Suomen Punaisen Ristin tiloissa on ahdasta. Tilat ovat täynnä ihmisten luovuttamia vaatteita ja tavaroita, jotka toimitetaan turvapaikanhakijoille. Sivuhuoneessa ja kellarissa tavaravuoret nousevat kattoon asti.

Kaiken keskellä tavaroita lajitellaan kovaa kyytiä järjestöaktiivien ja vapaaehtoisten voimin. Lajittelutyötä mahtuu tekemään enintään kuusi vapaaehtoista kerrallaan.

– Nythän tilanne muuttuu, kun saamme purettua lisää tuolta alakerrasta ja saamme nämä pussukat ja nyssäkät lähtemään eteenpäin oikeille ihmisille, jotka tarvitsevat sitä apua, kuvailee varainhankintapäällikkö Taina Orpana Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

Vapaaehtoisista ei ole ollut pulaa. SPR:n Kuusankosken osaston puheenjohtaja Lauri Melto kertoo, että Kymenlaaksossa turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisiksi auttajiksi on ilmoittautunut lähiaikoina karkeasti arvioiden 150 ihmistä.

Orpanan mukaan tämä on osoitus eräänlaisesta vastareaktiosta.

– Vapaaehtoisia on ilmoittautunut ennätysmäärä normaaliin verrattuna, että halutaan olla mukana auttamisen ketjussa. Meillä näkyy myös viestintäkanavissa, että tällainen tosi tiukka kritiikki pikkuisen neutralisoituu jo nyt tässä kohtaa, hän arvioi.

Kaikkia vapaaehtoisiksi tarjoutuneita ei välttämättä juuri nyt tarvita, mutta tarpeen odotetaan kasvavan.

– Lähitulevaisuudessa aivan varmasti riittää töitä, Lauri Melto toteaa.