Budjettikäsittely alkoi eduskunnassa – Heinäluoma: "Ottaisin mieluummin vastaan oppositiojohtaja Sipilän"

Hallitus ja oppositio ovat kiistelleet leikkauksista lähetekeskustelussa. Pääministeri Juha Sipilän mukaan vähemmällä on saatava aikaan enemmän. SDP:n mukaan taas budjetti osuu ikävällä tavalla kansalaisten arkeen.

politiikka
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) valtion vuoden 2016 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa 29. syyskuuta 2015.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) valtion vuoden 2016 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa eduskunnassa tiistaina 29. syyskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunnassa on alkanut tiistaina keskustelu ensi vuoden budjetista.

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma syytti ryhmäpuheenvuorossa hallitusta pettymyksen tuottamisesta budjettiesityksellään niille, jotka ovat odottaneet sen tarttuvan kasvuun ja työllisyyteen sekä pitämään huolta säästöjen oikeudenmukaisuudesta.

– Ensi vuoden budjetti osuu kipeästi kansalaisten arkeen. Eläkeläisten asumistuen leikkaukset, lääkekustannusten kallistuminen, asiakasmaksujen korotukset ja Kela-indeksin muutokset iskevät satojen eurojen loven pienituloisille, hän suomi.

Ero vuoden vanhoilla ja nykyisillä puheilla on kuin yöllä ja päivällä.

Eero Heinäluoma.

Heinäluoma sanoi ottavansa mieluummin vastaan oppositiojohtaja Sipilän kuin nykyisen pääministeri Sipilän.

– Ero vuoden vanhoilla ja nykyisillä puheilla on kuin ero yöllä ja päivällä, aamulla ja illalla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan talous on saatava tasapainoon.

– Tässä ei todellakaan ole enää kysymys suhdanteesta niin kuin täällä useassa puheenvuorossa on väitetty, että tässä suhdanteessa nämä ovat vääriä toimenpiteitä. Suomi on velkaantunut vuodesta 2009 alkaen ja tämänkin pöydällä nyt olevan suunnitelman mukaan kestää 13 vuotta vuodesta 2009, että saamme taloutemme tasapainoon.

Hän otti kantaa myös esiin nousseeseen huoleen toimien vaikutuksista Suomi-kuvaan.

– Kun puhun kollegoideni kanssa, niin ylivoimaisesti eniten ihmetystä herättää se, että miten Euroopan talouden mallioppilaasta on tullut Euroopan sairas mies, hän totesi.

– Onneksi muutos on vielä omissa käsissämme, kukaan muu ei tee sitä meidän puolestamme.

Sipilän mukaan vähemmällä pitää saada aikaan enemmän.

Onneksi muutos on vielä omissa käsissämme.

Juha Sipilä

– Ajattelumme lähtökohtana pitää olla nyt se, että julkisen talouden kyky rahoittaa nykymuotoisia palveluja on pysyvästi heikentynyt ja meidän täytyy löytää itsestämme uudenlainen ongelmanratkaisija.

"Suomen sairaus on vakava ja paheneva"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansaneduskunta Paavo Arhinmäki ryöpytti hallitusta.

– Sipilän Tylypahkan velhokoulussa osataan temput. Vaalien jälkeen nähtiin ennennäkemättömät takinkäännöt, ja nyt kansalle tarjotaan silmänkääntötemppuja. Valtiovarainministeri Stubb ja edustaja Kankaanniemi kehuivat lähes silmät kyynelissä, kuinka takuueläkkeeseen tehdään 23 euron korotus kuukaudessa. Ei varmaan paljon lämmitä niitä eläkeläisiä, joiden asumistuesta leikataan 60 euroa samaan aikaan tai että indeksileikkauksilla pienennetään eläkettä.

Sipilän Tylypahkan velhokoulussa osataan temput.

Paavo Arhinmäki.

Perussuomalaisten kansanedustajan Toimi Kankaanniemen mukaan Suomi potee yhä vuonna 2008 puhjennutta vakavaa sairautta.

– Suomen sairaus ei parane velkalaastarilla eikä varsinkaan kieltäytymällä hoidoista ja leikkauksista. Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista talouden tehohoitoa.

– Suomen sairaus on vakava ja paheneva. Jos emme nyt usko diagnoosia, ajaudumme EU-komission, EKP:n ja IMF:n tehohoitoon ja leikkauspöydälle.

Suomen sairaus ei parane velkalaastarilla.

Toimi Kankaanniemi

Kankaanniemen mukaan hallitus on tarttunut toimeen.

– Se ryhtyi muuttamaan elintapoja, aloitti itsehoidot, pyysi operaatioon kaikkia mukaan, myös työmarkkinajärjestöt ja koko kansan.

Tiistaina alkanut lähetekeskustelu käynnisti eduskunnassa budjettikäsittelyn, joka päättyy äänestyksiin joulukuussa.

Lähetekeskustelu jatkuu tällä viikolla ja päättyy ensi tiistaina.